Rizoto s kačacím pečeným mäsom a kačacími škvarkami
Naša verzia tradišného maďarského jedla (Ludas kása) - akurát nie z husi, ale z kačky
Ingrediencie
  • 3 dl ryže
  • 5 dl vývaru najlepšie je z kačky samozrejme
  • pečené mäsové odrezky
  • 3-4 stredne veľké mrkvy
  • malá konzerva hrášku
  • klasická konzerva kukurice Bonduelle
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2-3 PL kačacej masti
  • 1 sáčok šafránu - iba kvôli farbe
  • odrezky kože a tuku z pečenej kačky mastné
Inštrukcie
  1. Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľu.
  2. Opražíme ju tak, aby začala chytať farbu - žltohnedá je najlepšia. Kto chce len tak do sklovita, nech ide do akvaristiky, my tu pripravujeme fajnotu, nie akvarko.
  3. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a kúsky pečeného mäsa z kačky a trošku (2-3 minutky) opražíme aj ju. Pridáme premytú ryžu, opražíme aj ju tak minutku a zelejeme vriacim vývarom.
  4. Ak nemáme vývar, môže byť aj čistá voda, ale treba k nej kopcovitú čajovú lyžičku soli. Pridáme kukuricu, hrášok a na miernom plameni prikryté dusíme 5 minút.
  5. Za ten čas si do malého pohára vysypeme šafrán a zalejeme pol deci vriacej vody - pustí farbu.
  6. šafrán pustil farbu, vylejeme ho aj s vodou k ryži a prikryté dusíme na najmenšom plameni 5 minút ešte. Teraz odstavíme a necháme ryžu prikrytú odstavenú ešte tak 10 minút dôjsť. (NEODOKRÝVAŤ).
  7. Škvarky pripravíme tak (kľudne aj vopred), že na menšiu panvicu, alebo do kastrólika dáme mastné odrezky a časti kože z pečenej kačky a na miernom ohni necháme tak 30-40 minút škvariť. Je dôležité, aby po začatí škvarenia bol plameň naozaj minimálny, aby sa nám spravili pekné hedé chrumkavé škvarky - semtam pomiešajte.
  8. To, že sú dobré, vidíme výlučne podľa farby. Nech Vás neodrádza, že sú mäkké. Po vychladnutí ostanú chrumkavé. Keď sú hotové, vyberte ich z masti a smelo osoľte a nechajte vychladnúť.
Poznámky k receptu

Rizoto podávame s nastrúhaným syrom, škvarkami a podľa mňa najideálnejšie sú k tomu zavárané broskyne.