Údená domáca klobása
Bola tu pred nami a bude ešte dlho po nás. Recept na domácu klobásu by mal byť vždy po ruke.
Ingrediencie
  • 10 kg bravčového mäsa druh v postupe
  • 200 g soľ
  • 200 g červená mletá paprika
  • 100 g rozpučený cesnak
  • 20 g mletá rasca
  • 20 g čierne mleté korenie
  • 12 m čriev
Inštrukcie
  1. Receptov na klobásu je neúrekom. Sú lepšie, aj menej vydarené. Samozrejme, že nikto si ten svoj obľúbený nepustí a nedá naň dopustiť. Základným pravidlom je ale dodržať správny pomer mäso:soľ. Tu platí pravidlo 1:20, čiže na jeden kilogram mäsa dáme 20 gramov soli. Mäso sa často používa výsekové - dá sa povedať, že je to odpad pri spracovaní mäsa. Preto sú niektoré klobásky lepšie a iné nie. Ja preferujem chudšie mäso, no sú takí, čo dajú prednosť mastnejšiemu. Krkovička a bôčik je dobrá kombinácia. Môžeme vychádzať z pomeru 8:2 (8kg krkovičky a 2kg bôčiku). Ja som použil mäso, ktoré sa veľmi na klobásky nepoužíva, lebo sa dá použiť aj lepšie, no ja mám rád krásne chudé mäsko a tak som použil bravčové stehno a bôčik. Pomer som ponechal. 8:2 (chudé:tučné).
  2. Mäso nakrájame na slíže hrubé asi tak na dva prsty (to sa zmestí do elektrického mlynčeka). Pomelieme na otvore číslo 6, bôčik som pomlel na jemnejšom - 4mm, aby sa viac "stratilo" v klobáske. Pridáme všetky ingrediencie uvedené v zozname a dôkladne premiešame. Mäso v podstate len prevaľujeme, ale robíme to aspoň 15-20 minút, nech je dôkladne vymiešané. Potom necháme aspoň pol hodinu odpočívať a plníme do čriev. Štandardne platí, že 1m čriev = 1kg klobás. Ak Vám ale napriek tomu nejaká klobásová zmes ostane, upečte si ju na panvici - mňam.
  3. Ak chcete pikantnejšie klobásky, nahraďte časť sladkej papriky štipľavou, prípadne použite sušenú JOLOKIU - ale opatrne, Jolokia je ekrazit.
  4. Údime studeným dymom tak tri dni. Niekto údi dlhšie, ale podľa mojich skúseností klobáska už po troch dňoch viac dymu neprijme a je zbytočné ju údiť. Neodporúčam údiť na dreve z motorovej píly (obsahuje olej). Najlepšie je údiť na čerešňovom, alebo slivkovom dreve (aspoň rok sušenom)
Poznámky k receptu

Toto nie je najlepší recept na klobásu, ale patrí medzi tie lepšie a lepší recept nepoznám 😉