
Španielske vtáčiky
Španielske vtáčiky neobsahujú ani vtáčiky, ani Španiela, ale sú veľmi chutným jedlom z hovädzieho mäsa
Ingrediencie
- 1 kg vysokej hovädzej roštenky alebo hovädzieho zadného
- 2 na tvrdo uvarené vajcia
- 4 zavárané uhorky nie kvasené
- 1 domáca klobása môže byť aj kupovaná - nie príliš vysušená a najmä nijaká napodobenina typu špekáčik alebo točeňák
- 100 g prerastená oravská slanina
- 2 veľké cibule
- 3 PL bravčovej masti
- horčica
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
- koreniny podľa chuti
- voda
- hladká múka - ak je treba
Inštrukcie
-
Z roštenky narežeme 8 plátov a každý rozklepeme na štvorec cca 10x10 cm.
-
Z oboch strán nasolíme, okoreníme, opaprikujeme, z jednej strany potrieme horčicou. Klobásu ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na polovicu a každú polovicu na 4 časti.
-
Každé vajce rozrežeme na 4 časti, uhorky pozdĺžne rozpolíme, slaninu rozrežeme na 8 podlhovastých častí.
-
Cibule očistíme a zo stredu narežeme 8 koliesok, zostávajúcu cibuľu nasekáme na drobno.
-
Na horčicovú stranu mäsa uložíme vždy 1 ks klobásy, vajca, uhorky, slaniny a plátok cibule.
-
Opatrne zrolujeme do valčeka a špáradlom spojíme, aby sa vtáčik nerozmotal.
-
Pre urýchlenie prípravy používam tlakový hrniec, ale možno pripravovať aj v obyčajnom, treba ale zdvojnásobiť čas dusenia.
-
Hrniec položíme na platničku a na dne rozpustíme masť.
-
Postupne vkladáme vtáčiky a zo všetkých strán ich opekáme, kým mäso nedostane šedú farbu (mäso sa uzatvorí a všetko dobré zostane dnu).
-
Potom vtáčiky vyberieme a na masť dáme opražiť cibuľu. Keď je opražená, vrátime do hrnca vtáčiky, zalejeme do polovice vodou, uzatvoríme a dusíme minimálne hodinu.
-
Ak je šťava príliš riedka, zahustíme ju hladkou múkou rozhabarkovanou v troške studenej vody a trochu povaríme.
-
Podávame s ryžou.