Španielske vtáčiky
Španielske vtáčiky neobsahujú ani vtáčiky, ani Španiela, ale sú veľmi chutným jedlom z hovädzieho mäsa
Ingrediencie
  • 1 kg vysokej hovädzej roštenky alebo hovädzieho zadného
  • 2 na tvrdo uvarené vajcia
  • 4 zavárané uhorky nie kvasené
  • 1 domáca klobása môže byť aj kupovaná - nie príliš vysušená a najmä nijaká napodobenina typu špekáčik alebo točeňák
  • 100 g prerastená oravská slanina
  • 2 veľké cibule
  • 3 PL bravčovej masti
  • horčica
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá paprika
  • koreniny podľa chuti
  • voda
  • hladká múka - ak je treba
Inštrukcie
  1. Z roštenky narežeme 8 plátov a každý rozklepeme na štvorec cca 10x10 cm.
  2. Z oboch strán nasolíme, okoreníme, opaprikujeme, z jednej strany potrieme horčicou. Klobásu ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na polovicu a každú polovicu na 4 časti.
  3. Každé vajce rozrežeme na 4 časti, uhorky pozdĺžne rozpolíme, slaninu rozrežeme na 8 podlhovastých častí.
  4. Cibule očistíme a zo stredu narežeme 8 koliesok, zostávajúcu cibuľu nasekáme na drobno.
  5. Na horčicovú stranu mäsa uložíme vždy 1 ks klobásy, vajca, uhorky, slaniny a plátok cibule.
  6. Opatrne zrolujeme do valčeka a špáradlom spojíme, aby sa vtáčik nerozmotal.
  7. Pre urýchlenie prípravy používam tlakový hrniec, ale možno pripravovať aj v obyčajnom, treba ale zdvojnásobiť čas dusenia.
  8. Hrniec položíme na platničku a na dne rozpustíme masť.
  9. Postupne vkladáme vtáčiky a zo všetkých strán ich opekáme, kým mäso nedostane šedú farbu (mäso sa uzatvorí a všetko dobré zostane dnu).
  10. Potom vtáčiky vyberieme a na masť dáme opražiť cibuľu. Keď je opražená, vrátime do hrnca vtáčiky, zalejeme do polovice vodou, uzatvoríme a dusíme minimálne hodinu.
  11. Ak je šťava príliš riedka, zahustíme ju hladkou múkou rozhabarkovanou v troške studenej vody a trochu povaríme.
  12. Podávame s ryžou.