Maďarská čalamáda
Kapusta, paprika cibula, mrkva - úžasná kombinácia.
Ingrediencie
  • 4 kg biela kapusta zimná neskorá
  • 1/2 kg zelenej papriky
  • 1/2 kg čevenej papriky kápie
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg mrkve
  • 1/2 litra octu
  • 300 g kryštálový cukor
  • 200 ml kvalitný slnečnicový olej
  • 1 balíček DEKO
  • 1 ČL zarovnaná borkénu pyrosiričitan draselný, zoženiete vo vinárskych potrebách či drogérii
Inštrukcie
  1. Kapustu, papriky a cibulu nakrájame na tenké prúžky, mrkvu na jemno postrúhame a dáme do nádoby (lavor, alebo vanička) pridáme ocot, cukor, olej, DEKO a borkén, dobre premiešame a necháme postáť kým zelenina pustí šťavu, asi 6 až 12 hodín.
  2. Potom naplníme do zaváracích pohárov.
Poznámky k receptu

Pokiaľ sme dali borkén, nesterilizujeme a uskladníme, ak sme borkén nemali alebo nedali, sterilizujeme asi 15 minut na 85°C a skladujeme po vychladnutí.