
Luxusný LOSOS (pripraví aj nekuchár, nevodič, nefajčiar)
Čistá práca je 5 minút, ale potom treba čakať 48 hodín, no je to super recept
Ingrediencie
- - losos 1 filet ZBAVENÝ KOŽE cca 1 kg
- - kvalitné korenie na ryby dobré a jemné
- - 1 kg cukor
- - 1 kg morská soľ
Inštrukcie
-
Lososa zbavíme kože a aj toho tmavého a šedého mäsa, ktoré je pod kožou (obr.1). Zíde sa nám veľmi ostrý nôž. Zo všetkých (z dvoch) strán ho dobre okoreníme zmesou korenia na ryby (obr.2).
-
Soľ a cukor spolu dôkladne vymiešame do sypkej zmesi (do tekutej asi ťažko, keď tam nič iné neide).
-
Polovicu tejto zmesi dáme na pekáč (nemal by byť veľmi väčší, ako je filet z lososa).
-
Okoreneného lososa položíme na polovicu tejto zmesi a zasypeme zvyšnou zmesou (obr.3).
-
Je dobré na tú soľ ešte položiť nejakú dostičku na krájanie slaniny, alebo nejakú alternatívu, aby bol losos v tej zmesi POD TLAKOM. Necháme ho "marinovať" 48 hodín v chlade.
-
Po namarinovaní odstránime zmes (obr.4) lososa opláchneme v studenej vode, riadne vysušíme a šikmo krájame na tenké plátky (obr.5).
-
Podávame s rukolou a mätovo dijonským dresingom, alebo len tak 🙂 (obr.6).
-
Mätovo-Dijonský dresing:
-
1 PL medu (áno, musí byť tekutý - bingo)
-
1 PL dijonskej horčice
-
1,5 dl olivový olej
-
0,5 dl lepšie biele víno (nie, Venušino čaro nie je dobré)
-
6-8 nadrobno nakrájaná mäta
-
Do medu, pridáme horčicu a postupne zašľahávame olivový olej (emulgujeme). Pridáme biele víno (áno, stále šľaháme) a mätu - hotovo.