Pravý tatarák z pravej sviečkovice
Pokrm (nielen) drsných chlapov. Nejeden má svoj "najlepší" recept.
Ingrediencie
  • 100 g kvalitného chudého bezšľachového hovädzieho mäsa. Najčastejšie hovädzia sviečková ale môže byť aj zo stehna.
  • 1 žĺtok
  • 1 menšia cibuľa
  • štipka čierne hokorenia
  • 2 štipky soli
  • 1 PL kvalitného olivového oleja
  • 3-4 frčky tabaska
  • 5-6 frčiek worčestrovej omáčky
  • 1/2 čl mletej červenej papriky
  • 1/4 čl mletej rasce
  • 1 PL horčica
  • 1 PL kečup
  • 6-8 hrianok
  • 2 strúčiky cesnaku
Inštrukcie
  1. Nie som si istý, či je už podávanie sviečkovej v slovenských reštauráciách dovolené, ale pokiaľ viem, tak nie. Môžete ju zohnať skoro všade, avšak ju konzumujete na vlastné riziko. Je to predsa len surové mäso so surovým žĺtkom
  2. Niekto mäso melie, niekto škriabe, niekto len krája. Záleží aj od toho, aké máte mäso. Pri škriabaní môžu vzniknúť jemné vlákna, ktoré ostanú "v zuboch". Sviečková (pravá) patrí medzi tie najjemnejšie, to stačí nakrájať. Existuje ale aj metóda, ktorej výsledkom je akoby použitie všetkých týchto spôsobov a to je ak moja obľúbená.
  3. Mäso nakrájame naprieč vláknam na 1 cm hrubé plátky, ktoré naklepeme na 3-5 mm plátky. Ostrým nožom nakrájame na tenulinké pásiky 1-2 mm stočíme o 90 stupňov a pásiky nakrájame na malé "kocočky". Necháme bokom "oddýchnuť", kým si pripravíme ochucovaciu omáčku.
  4. Cibuľu nakrájame na jemnulinko - čím jemnejšie viete, tým lepšie. Pridáme všetky ostatné suroviny a dôkladne vymiešame. Teraz to všetko pridáme do pripraveného mäska, ktoré nás už netrpezlivo očakáva. Pomocou tvorítka (oceľový dutý valček - ako vykrajovátko na megapagáče) servírujeme vo forme valca, môžeme dekorovať niečim pikantným. Natierame na hrianky (topinky) potreté cesnakom.
Poznámky k receptu

Pokiaľ natrafíte na dobre ochutený pravý hovädzí tatarák, stane sa to pre Vás DROGOU 🙂