
Roláda z mletého bravčového a hovädzieho mäsa so zemiakovým prívarkom.
Niektoré tradičné recepty stačí trošku modifikovať a niektoré ani nie 🙂
Ingrediencie
- STRED ROLÁDY
- 3 vajcia
- 1 väčšia cibuľa
- maslo asi ako prst dospelého človeka
- 2 riadne štipky soli
- KLOBÁSKOVÁ ZMES:
- 500 g mleté mäso mix - je kvalitné. z LIDL-a
- 6 g soli kopcovitá čl
- 6 g mletá červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku popučiť
- 1 čl mletej rasce
- POSLEDNÁ VRSTVA:
- 500 g mleté mäso mix
- 6 g soli
- 2 g mleté čierne korenie
- PRÍVAROK:
- 1 kg zemiakov
- 10 g soli
- 3 bobkové listy
- 180 g kyslá smotana
- 250 g smotana na šľahanie
- 3 PL hladká múka
- 0,5 dl vody
- 2 PL octu
- 3 PL cukor
- 1 čl kvalitnej vegety najlepšia je domáca
- OSTATNÉ:
- 0,5 l vývaru môže byť aj z bujónu
Inštrukcie
-
ROLÁDA:
-
Najprv si na masle spravíme praženicu z ingrediencií na stred rolády. Je dobré robiť to tak, že cibuľu pokrájame najemno a necháme ju spražiť tak, aby už chytala bronz. Potom pridáme vymiešané vajíčka so soľou, spravíme a necháme vychladnúť.
-
Na potravinovú fóliu rozprestrieme klobáskovú zmes pripravenú z ingrediencií na to určených. Spravíme taký obdĺžnik ako list papiera (A4). Na túto vrstvu dáme praženicu. Rozprestrieme ju na 2/3 (ako keď sa robia sushi maki rolky) a pomocou fólie ju zrolujeme do valčeka tak, aby praženica ostala vo vnútri.
-
Na druhú potravinovú fóliu rozprestrieme poslednú vrstvú a položíme na ňu valček (bez fólie) klobáskovej zmesy s praženicou a znovu pomocou fólie vytvarujeme valček. fóliu treba špáradlom poprepichovať a pekne zatolovať, aby bola pevnejšia. Necháme v chladničke 30 minút stuhnúť. Za ten čas soľ uvoľní v mäse látky, ktoré pomôžu mu dobre sa spojiť a držať tvar.
-
Po 30 minútach vyberieme z fólie a dáme do Jenskej misy (BEZ POTRAVINOVEJ FÓLIE), alebo do pekáča. Zalejeme 500ml vriaceho vývaru a dáme do rozohriatej rúry ZAKRYTÉ piecť pri teplote 150-160 stupňov DVE HODINY. .... ide sa na prívarok
-
PRÍVAROK:
-
Zemiaky očistíme, nakrájame na kusy želanej veľkosti (Ja to krájam na veľkosť plus-mínus ako je článok prsta. Pridáme bobkový list, soľ a zalejeme takým množstvom VRIACEJ VODY, aby len zakryla zemiaky. Dáme variť tak na 15 minút.
-
Smotany a vodu spolu vymiešame do hladka s múkou a pridáme k uvareným zemiakom (áno, necháme tam aj tú vodu, v ktorej sa varili). Vyberieme bobkový list, pridáme ocot a cukor, necháme prejsť varom a TRADÁ 🙂
Poznámky k receptu
Podávame s láskou a nostalgiou. Dobrú chuť.