Roláda z mletého bravčového a hovädzieho mäsa so zemiakovým prívarkom.
Niektoré tradičné recepty stačí trošku modifikovať a niektoré ani nie 🙂
Ingrediencie
  • STRED ROLÁDY
  • 3 vajcia
  • 1 väčšia cibuľa
  • maslo asi ako prst dospelého človeka
  • 2 riadne štipky soli
  • KLOBÁSKOVÁ ZMES:
  • 500 g mleté mäso mix - je kvalitné. z LIDL-a
  • 6 g soli kopcovitá čl
  • 6 g mletá červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku popučiť
  • 1 čl mletej rasce
  • POSLEDNÁ VRSTVA:
  • 500 g mleté mäso mix
  • 6 g soli
  • 2 g mleté čierne korenie
  • PRÍVAROK:
  • 1 kg zemiakov
  • 10 g soli
  • 3 bobkové listy
  • 180 g kyslá smotana
  • 250 g smotana na šľahanie
  • 3 PL hladká múka
  • 0,5 dl vody
  • 2 PL octu
  • 3 PL cukor
  • 1 čl kvalitnej vegety najlepšia je domáca
  • OSTATNÉ:
  • 0,5 l vývaru môže byť aj z bujónu
Inštrukcie
  1. ROLÁDA:
  2. Najprv si na masle spravíme praženicu z ingrediencií na stred rolády. Je dobré robiť to tak, že cibuľu pokrájame najemno a necháme ju spražiť tak, aby už chytala bronz. Potom pridáme vymiešané vajíčka so soľou, spravíme a necháme vychladnúť.
  3. Na potravinovú fóliu rozprestrieme klobáskovú zmes pripravenú z ingrediencií na to určených. Spravíme taký obdĺžnik ako list papiera (A4). Na túto vrstvu dáme praženicu. Rozprestrieme ju na 2/3 (ako keď sa robia sushi maki rolky) a pomocou fólie ju zrolujeme do valčeka tak, aby praženica ostala vo vnútri.
  4. Na druhú potravinovú fóliu rozprestrieme poslednú vrstvú a položíme na ňu valček (bez fólie) klobáskovej zmesy s praženicou a znovu pomocou fólie vytvarujeme valček. fóliu treba špáradlom poprepichovať a pekne zatolovať, aby bola pevnejšia. Necháme v chladničke 30 minút stuhnúť. Za ten čas soľ uvoľní v mäse látky, ktoré pomôžu mu dobre sa spojiť a držať tvar.
  5. Po 30 minútach vyberieme z fólie a dáme do Jenskej misy (BEZ POTRAVINOVEJ FÓLIE), alebo do pekáča. Zalejeme 500ml vriaceho vývaru a dáme do rozohriatej rúry ZAKRYTÉ piecť pri teplote 150-160 stupňov DVE HODINY. .... ide sa na prívarok
  6. PRÍVAROK:
  7. Zemiaky očistíme, nakrájame na kusy želanej veľkosti (Ja to krájam na veľkosť plus-mínus ako je článok prsta. Pridáme bobkový list, soľ a zalejeme takým množstvom VRIACEJ VODY, aby len zakryla zemiaky. Dáme variť tak na 15 minút.
  8. Smotany a vodu spolu vymiešame do hladka s múkou a pridáme k uvareným zemiakom (áno, necháme tam aj tú vodu, v ktorej sa varili). Vyberieme bobkový list, pridáme ocot a cukor, necháme prejsť varom a TRADÁ 🙂
Poznámky k receptu

Podávame s láskou a nostalgiou. Dobrú chuť.