Bravčový perkelt na smotane (pomaly dusený)
Klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Jednoduché jedlo, jednoduchý recept, no napriek tomu nie je nudný.
Ingrediencie
- 70 g masla
- 2 väčšie cibule nakrájané najemno
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 kg chudého bravčového mäsa
- 13 g soli
- 3 bobkové listy
- 3 ks nové korenie celé
- 6 ks čierne korenie celé
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 kopcovité PL hladkej múky
Inštrukcie
-
Na masle osmahneme cibuľu - tak, aby začala chytať hnedú farbu.
-
Stiahneme z plameňa, pridáme červenú papriku a po zamiešaní okamžite pridáme nakrájané mäso.
-
Zalejeme takým množstvom VRIACEJ vody, aby bolo mäso ponorené tak 2 cm (budeme dlho variť, voda sa odparí).
-
Pridáme bobkový list, korenie (jedno aj druhé) a poodkryté pomaly dusíme aj 3 hodiny.
-
Voda musí vrieť naozaj pomaličky - žiadna divočina. Po 3 hodinách je mäsko vo vode len "po krk" a samé sa rozpadá (takže nemiešať divoko). Pridáme zátrepku zo smotany, rovnakého množstva vody a 2 PL múky.
-
Zátrepka musí byť dôkladne a dohladka vymiešaná a potom ju jemne zamiešame do perkeltu.
Poznámky k receptu
Podávame s haluškami, ryžou, knedlou, alebo cestovinami (PENNE, alebo kolienka). Kto chce, môže si dať aj uhorku zaváranú, ale nie je nutná, máme tam smotanu.
fantázia perkelt,pochutili sme si neskutočne,dakujeme.
Super recept, všetko sa podarilo, Vaše recepty nemajú chybu. Vďaka.
Je možné, že sa sami nazývate „šéfkuchári“ a pritom neviete, čo je pörkölt a čo paprikáš? Prečo už konečne nejdete raz na obed do susedného Maďarska aby ste konečne videli a pochopili (o čom silno pochybujem…), čo je pörkölt a čo je paprikáš!
Mali by ste sa hanbiť a web by mali zavrieť!
Perkelt je bez smotany. Paprikas je so smotanou.
Super typ