Pomaly pečené husacie stehno s karamelovou kapustou a domácou kysnutou knedľou
Ingrediencie
  • 1 husacie stehno z mladej husi cca 650 g
  • 2 CL soli
  • 50 ml studenej vody
  • Na kapustu:
  • 750 g kvasenej sudovej kapusty
  • 100 ml šťava z kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 - 2 PL husacej masti
  • 3 PL cukru kryštál
  • soľ podľa chuti
  • celé čierne korenie 10 guľôčok
  • celé nové korenie 3 guľôčky
  • 2 ks bobkový list
  • 1 PL celej rasce
  • citrónová šťava /ev. ocot/ a cukor na dochutenie
  • 2 PL hladkej múky na zahustenie kapusty
  • Na domácu kysnutú knedľu:
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 CL soli
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 CL cukru kryštál
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 125 ml vlažnej vody
  • 1 vajce
  • voda na varenie knedle cca 500 ml
  • 1 CL do vody na varenie knedle
Inštrukcie
  1. Mäsko: Husacie stehno dočistíme, zbavíme zvyškov peria a nečistôt, umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, kožu na viacerých miestach šikmo narežeme cez tuk, ale len po mäsko, do mäska nerežeme, tuk sa ľahšie vypečie a premastí mäsíčko počas pečenia.
  2. Stehno poriadne nasolíme, soľ poriadne vmasírujeme i do zárezov v koži, stehno dáme do hrnca kožou nahor, prikryjeme pokrievkou a odložíme na 24 hodín odpočívať do chladničky, aby soľ prestúpila celým mäsíčkom.
  3. Na pečenie husi používam široký nižší liatinový smaltovaný hrniec s pokrievkou, v ktorom sa nič nepripečie.
  4. V deň pečenia hrniec so stehnom vyberieme z chladničky, necháme zohriať voľne na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, podlejeme 50 ml studenej vody, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom /120 stupňov C bez ventilátora/, pečieme pomaly celých 6 hodín, priebežne prelievame vypečenou šťavou s tukom, ktorý sa počas pečenia uvoľní, po tejto dobe odstránime pokrievku, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov C a pečieme kým kožička na povrchu bude krásne vypečená do hnedo - červenej farby a do chrumkava, vypneme zdroj tepla, mäsíčko ponecháme v teplej rúre, kým dokončíme ostatné.
  5. Kým sa pečie stehno, do misy robota preosejeme polohrubú múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme kryštálovým cukrom, zalejeme zmesou vlažného mlieka a vlažnej vody, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridáme vajce, vymiesime v robote na pružné hladké polomäkké cesto asi 10 minút na 1. stupni rýchlosti a ešte 3 minúty na stupni 2, cesto posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu, vyberieme na pomúčenú dosku, vytvarujeme 2 podlhovasté knedle, ktoré prikryté utierkou necháme ešte 15 minút podkysnúť.
  6. Zatiaľ necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme obe knedle do vriacej vody, prikryjeme šikmo pokrievkou tak, aby zostal asi 1 - 2 cm voľný priestor na odchod pary, varíme na strednom plameni bez obrátenia asi 17 minút, uvarené knedle vyberieme na dosku, popicháme vidličkou, aby sa knedle odparili a nezrazili, ked čiastočne vychladnú, niťou ich pokrájame na plátky.
  7. Do hrnca odoberieme husaciu masť z pečenia stehna, na rozohriatej masti orestujeme cibuľu takmer do hneda, pridáme cukor kryštál, zvýšime plameň na maximum a za stáleho miešania necháme cukor skaramelizovať, karamel rozpustíme šťavou z kvasenej kapusty, pridáme kvasenú kapustu, ktorú sme predtým pokrájali na menšie prúžky, pridáme celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy, celú rascu, osolíme podľa chuti a dusíme asi 20 minút, aby bola kapusta na skus - al dente, kapusta sa nesmie rozvariť, zaprášime hladkou múkou a za stáleho miešania dusenú kapustu zahustíme, vypneme plameň, ochutnáme a doladíme na príjemnú sladko - kyslú chuť pridaním citronovej šťavy /octu/, ev . kryštálového cukru.
  8. Na tanier dáme uvarené knedle, pokvapkáme výpekom zo stehna, naberieme karamelovú sladko - kyslú kapustu, na ktorú položíme upečené husacie stehno, servírujeme horúce.
Poznámky k receptu

Pomaly pečené husacie stehno má krásne vypečenú chrumkavú kožičku, šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa priam rozplýva na jazyku. Mäsko pred pečením ničím nekoreníme, nechávame vyniknúť chuť samotnej husaciny. Knedle sú nadýchané, ľahučké ako páper, mäkkučké, kapusta ma príjemnú sladko - kyslú karamelovú chuť, mnohí preferujú červenú kapustu, ale biela kvasená sudová kapusta s karamelom dáva tejto kompozícii úžasnú chuť v inej chuťovej dimenzii.