Sušené paradajky
Ingrediencie
  • 3000 g paradajky mäsité
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL cukor
  • 1 ČL vegeta
  • 2 PL petržlenová vňať
  • 1 PL bazalka
  • 1 PL saturejka
  • 2 ks feferónky
  • 120 g cesnak
  • 1 PL korenie čierne celé
  • 2 dl olivový olej extra virgin
Inštrukcie
  1. Umyté rajčiny, prekrojíme, vyberieme mäkké časti a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo rošt. Kto chce môže rajčiny aj vopred ošúpať. Zo spodu rajčiny narežte krížik a vložte ich na 20 - 30 sekúnd do horúcej vody.
  2. Potom do studenej prípadne aj s ľadom. Šupka sa sama odlúpi a vy už len dokončite.
  3. Papierovým kuchynským obrúskom vytrieme prebytočnú šťavu. Môžeme posoliť. Dôležité je sušiť v rúre pri otvorených dvierkach cca 5cm, cirkulácia dovoľuje vlhkému vzduchu unikať a rajčiny sa lepšie usušia. Sušíme pri teplote 60 stupňov cca 10 - 12 hodín, občas môžeme plechy vymeniť.
  4. Po usušní ich presypeme na jeden plech, kde pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Osvedčilo sa mi pridať časť cesnaku prelisovaného a časť na plátky.
  5. Množstvo uvádzam len orientačne, každý použije podľa svojej chuti. Takto pripravené rajčiny vložíme do pohára zalejeme ohriatym extra virgin olivovým olejom, môže byť aj slnečnicový.
  6. Ak rajčiny nechceme zalievať olejom ochutíme ich asi hodinu pred dokončením sušenia a po vychladnutí ich uzatvoríme v sklennej nádobe.
Poznámky k receptu

Z troch plných plechov mi vyšli 2 poháre - 3,3 dl.