Sušené paradajky
Ingrediencie
- 3000 g paradajky mäsité
- 1/2 ČL soľ
- 1/2 ČL cukor
- 1 ČL vegeta
- 2 PL petržlenová vňať
- 1 PL bazalka
- 1 PL saturejka
- 2 ks feferónky
- 120 g cesnak
- 1 PL korenie čierne celé
- 2 dl olivový olej extra virgin
Inštrukcie
-
Umyté rajčiny, prekrojíme, vyberieme mäkké časti a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo rošt. Kto chce môže rajčiny aj vopred ošúpať. Zo spodu rajčiny narežte krížik a vložte ich na 20 - 30 sekúnd do horúcej vody.
-
Potom do studenej prípadne aj s ľadom. Šupka sa sama odlúpi a vy už len dokončite.
-
Papierovým kuchynským obrúskom vytrieme prebytočnú šťavu. Môžeme posoliť. Dôležité je sušiť v rúre pri otvorených dvierkach cca 5cm, cirkulácia dovoľuje vlhkému vzduchu unikať a rajčiny sa lepšie usušia. Sušíme pri teplote 60 stupňov cca 10 - 12 hodín, občas môžeme plechy vymeniť.
-
Po usušní ich presypeme na jeden plech, kde pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Osvedčilo sa mi pridať časť cesnaku prelisovaného a časť na plátky.
-
Množstvo uvádzam len orientačne, každý použije podľa svojej chuti. Takto pripravené rajčiny vložíme do pohára zalejeme ohriatym extra virgin olivovým olejom, môže byť aj slnečnicový.
-
Ak rajčiny nechceme zalievať olejom ochutíme ich asi hodinu pred dokončením sušenia a po vychladnutí ich uzatvoríme v sklennej nádobe.
Poznámky k receptu
Z troch plných plechov mi vyšli 2 poháre - 3,3 dl.