Mäsové guľôčky so zemiakmi zapekané so smotanou a so syrom
Na štýl: FRANCUZSKE ZEMIAKY. Taká menšia fúzia s našou kuchyňou.
Ingrediencie
  • 500 gramov mletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • 1 malá cibuľa na jemno posekaná
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sladkej mletej červenej papriky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • strúhanka na zahustenie podľa potreby
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 600 gramov očistených na krížalky pokrájaných zemiakov
  • koreniaca zmes na Americké zemiaky podľa chuti
  • 250 ml sladkkej smotany 33% -tnej /Rajo/
  • 100 g nastrúhaného syra Gouda/iného kvalitného syra
Inštrukcie
  1. Ako prvé pripravíme mäsové guľôčky. Mleté bravčové pliecko dáme do misy, pridáme vajce, posekanú cibuľu, soľ, sladkú mletú červenú papriku, dijonskú horčicu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo posekanú petržlenovú vňať, hladkú múku, strúhanku na zahustenie a poriadne vymiesime rukami na tvarovateľné mäsové cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili všetky chute.
  2. Zatiaľ nastrúhame syr na jemno, očistíme zemiaky, pokrájame ich na krížalky, necháme chvíľu v studenej vode, aby sa vyplavil nadbytočný škrob, potom sa nepripália počas pečenia.
  3. Zemiaky scedíme a necháme na cedníku dobre odkvapkať z vody,osušíme v čistej utierke dáme ich do pekáčika, pokvapkáme olejom, posypeme koreniacou zmesou na americké zemiaky a dobre premiešame.
  4. Pomedzi zemiaky dáme mäsové guľôčky o priemere asi 5 cm, ktoré sme predtým vytvarovali rukami namočenými v studenej vode.
  5. Pekáčik s mäsovými guľôčkami a zemiakmi vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov C, pečieme asi 10 minút, potom zalejeme sladkou smotanou, guľôčky posypeme nastrúhaným syrom, prikryjeme alobalom, pečieme pri tej istej teplote 30 minút, odstránime alobal a dopečieme do peknej zlato - hnedej farby - asi 15 minút.
Poznámky k receptu

Podávame horúce priamo v pekáčku, v ktorom sa Eintopf piekol, priložíme naberaciu lyžicu, aby si každý mohol nabrať na tanier sám podľa svojej chuti, servírujeme s jemným zeleným listovým šalátom. Ide o jednoduché, veľmi chutné šťavnaté jedlo s nenáročnou prípravou, ked sa pečie všetko naraz v jednom pekáčiku.