Stephaniebraten - rakúska vcelku pečená pečienka z mletého mäsa plnená vajcami na tvrdo
Ingrediencie
  • 600 gramov mletého hovädzieho mäsa a mletého bravčového pliecka v pomere 1 : 1
  • 2 kusy včerajších žemlí
  • 2 kusy vajec
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 kus malej cibule pokrájanej na kocky a orestovanej na oleji
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušená majoránka podľa chuti
  • 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • strúhanka na zahustenie podľa potreby
  • 3 vajcia uvarené na tvrdo na náplň
Inštrukcie
  1. Do misy dáme mleté hovädzie mäso a mleté bravčové pliecko v pomere 1 : 1, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme sladkú mletú červenú papriku, majoránku, prelisovaný cesnak, na oleji orestovanú na kocky pokrájanú a vychladnutú cibuľu, celé vajcia, vo vode namočené a dobre vyžmýkané včerajšie žemle, všetko spolu dobre spracujeme rukami a zahustíme strúhankou na tvarovateľnú hmotu, ktorú necháme v chladničke asi 1 hodinu odpočívať, aby sa dobre prepojili všetky chute. Zatiaľ uvaríme vajcia na tvrdo, necháme vychladnúť a olúpeme.
  2. Na plech vystlaný pečiacim papierom dáme pripravenú fašírkovú zmes, vytvarujeme z nej podlhovastý bochník, hore v strednej čiare vyhĺbime v mäsovom bochníku rukami pozdĺžnu jamku, do ktorej po dĺžke uložíme vajcia uvarené na tvrdo pekne za sebou, mäsovou zmesou vajcia uzavrieme, povrch naplneného mäsového bochníka uhladíme vo vode navlhčenými rukami z každej strany do hladka.
  3. Bochník vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme pri tejto teplote asi 1 hodinu, kým bude povrch fašírky peknej zlato - hnedej farby a do chrumkava.
  4. Vyberieme z rúry, upečenú fašírku položíme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme asi 30 minút odpočívať, aby sa vo vnútri ustálili šťavy, potom pokrájame na plátky o hrúbke asi 1 cm, za tepla servírujeme ako samostatné jedlo so zemiakovou kašou a jemným zeleným listovým šalátom alebo s paradajkovým šalátom, tiež môžeme podávať na vrchu niektorej zeleninovej omáčky s varenými zemiakmi.
  5. Za studena podávame ako samostatnú večeru s čerstvým doma upečeným chlebom a obložíme domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami a plátkami sezónnej zeleniny, napr. paradajok a zelenej papriky.
  6. Za studena je táto plnená fašírka výborná ako jedlo na pikniky a školské výlety i so sebou na cesty, je vynikajúcou a efektnou súčasťou mäsových obložených mís a studeného bufetu, je skvelým pohostením pre návštevy, o to skôr, že sa dá upiecť v predstihu, pokrájať a mať pripravené vopred v chladničke. Recept je veľmi chutný a tradične rakúsky, má mnoho rôznych variant v ochutení, je veľmi variabilný, kedže je mimoriadne obľúbený, pomerne jednoduchý, rozšíril sa i do okolitých štátov, kde sa teší tiež veľkej obľube.