Paprikový králik na smotane (zajačí perkelt) s trochu iným Karlovarským knedlíkom.
Vykostený pomaly dusený zajačik na cibuľke s paprikou a smotanou - pre mňa je to STROJ ČASU.
Ingrediencie
  • ZAJKO:
  • - mäsko z 1 vykosteného zajačika
  • 2 PL masla
  • 2 stretne veľké až väčšie cibule
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 4 ks nové korenie celé
  • 8-10 ks čierne korenie
  • 3 ks bobkový list
  • 13 g soli potom sa dá dosoliť, ak bude málo
  • 1 smotana na šľahanie + p2 PL hl. múka stačí 180ml
  • KNEDLÍK:
  • 4 rožky
  • 3 vajcia
  • 1 dl mlieka
  • 1 smotana na šľahanie stačí 180ml
  • za riadnu hrsť nasekanej petržlenovej vňaťky
  • za menšiu hrsť mladej cibuľky zelená vňaťka, alebo pažítka
  • za menšiu hrsť sladkých červených ríbezlí
  • 1 čl soli.
Inštrukcie
  1. ZAJO:
  2. Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, hneď na začiatku pridáme nové korenie, čierne korenie a bobkový list.
  3. Tí, čo poznáte moje recepty (a recepty od babky), viete, že ju pražíme, kým nechytá farbu (žltohnedá). Na 10 sekúnd odstavíme a pridáme červenú mletú papriku (áno, to je prášok).
  4. Rýchlo zamiešame a okamžite pridávame nakrájané mäsko.
  5. Teraz vrátime na zdroj tepla a mäsko za stáleho miešania trošku opražíme.
  6. Nesmieme to prehnať, lebo nám môže zhorknúť paprika. Takže len čo sa nám trošku zatiahne mäsko, podlejeme takým množstvom vriacej vody, aby sme len sotva zakryli mäso.
  7. Teraz pridáme soľ, privedieme do varu a na slabulinkom plameni prikryté pomaličky dusíme aj 2 hodiny (toto je bez roboty). Teraz je čas spraviť si knedlíky.
  8. Po dvoch hodinách môžeme vybrať bobkový list, čierne bodky (korenie) a ku smotane pridáme 1,5 dl studenej vody, 2 PL (mierne kopcom) hladkej múky, dôkladne vymiešame a pridáme k zajkovi do hrnca.
  9. Zamiešame, necháme prejsť varom a ak máme málo slané, teraz ešte môžeme dosoliť. Pred podávaním necháme odstavené aspoň 20 minút, nech sa spoja a ustália chute.
  10. KNEDLÍK:
  11. Rožky nakrájame na malé kocky (max 1 cm veľké), pridáme nasekanú vňaťku, cibuľku a ríbezle. Jemne premiešame. Pofrckáme na túto zmes 1 dl mlieka - tak, aby sa všade ušlo.
  12. Vajíčka dôkladne vymiešame so smotanou a soľou a primiešame k rožkom.
  13. Teraz vytvarujeme na potravinovej fólii valček a v potravinovej fólii (dôkladne zabalené) dusíme ponorené vo vriacej vode po dobu cca 20 minút. Po 20 minútach vyberieme z vody, rozbalíme a necháme 20 minút obschnúť a vychladnúť. Krájame vždy vychladnuté.
Poznámky k receptu

DOBRÚ CHUŤ. DOBRÁ RADA: Z kostí, ktoré nám ostali po vykostení zajka, si môžeme spraviť fantastický vývar vhodný aj pre batoľatá.