
Paprikový králik na smotane (zajačí perkelt) s trochu iným Karlovarským knedlíkom.
Vykostený pomaly dusený zajačik na cibuľke s paprikou a smotanou - pre mňa je to STROJ ČASU.
Ingrediencie
- ZAJKO:
- - mäsko z 1 vykosteného zajačika
- 2 PL masla
- 2 stretne veľké až väčšie cibule
- 1 PL mletej červenej papriky
- 4 ks nové korenie celé
- 8-10 ks čierne korenie
- 3 ks bobkový list
- 13 g soli potom sa dá dosoliť, ak bude málo
- 1 smotana na šľahanie + p2 PL hl. múka stačí 180ml
- KNEDLÍK:
- 4 rožky
- 3 vajcia
- 1 dl mlieka
- 1 smotana na šľahanie stačí 180ml
- za riadnu hrsť nasekanej petržlenovej vňaťky
- za menšiu hrsť mladej cibuľky zelená vňaťka, alebo pažítka
- za menšiu hrsť sladkých červených ríbezlí
- 1 čl soli.
Inštrukcie
-
ZAJO:
-
Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, hneď na začiatku pridáme nové korenie, čierne korenie a bobkový list.
-
Tí, čo poznáte moje recepty (a recepty od babky), viete, že ju pražíme, kým nechytá farbu (žltohnedá). Na 10 sekúnd odstavíme a pridáme červenú mletú papriku (áno, to je prášok).
-
Rýchlo zamiešame a okamžite pridávame nakrájané mäsko.
-
Teraz vrátime na zdroj tepla a mäsko za stáleho miešania trošku opražíme.
-
Nesmieme to prehnať, lebo nám môže zhorknúť paprika. Takže len čo sa nám trošku zatiahne mäsko, podlejeme takým množstvom vriacej vody, aby sme len sotva zakryli mäso.
-
Teraz pridáme soľ, privedieme do varu a na slabulinkom plameni prikryté pomaličky dusíme aj 2 hodiny (toto je bez roboty). Teraz je čas spraviť si knedlíky.
-
Po dvoch hodinách môžeme vybrať bobkový list, čierne bodky (korenie) a ku smotane pridáme 1,5 dl studenej vody, 2 PL (mierne kopcom) hladkej múky, dôkladne vymiešame a pridáme k zajkovi do hrnca.
-
Zamiešame, necháme prejsť varom a ak máme málo slané, teraz ešte môžeme dosoliť. Pred podávaním necháme odstavené aspoň 20 minút, nech sa spoja a ustália chute.
-
KNEDLÍK:
-
Rožky nakrájame na malé kocky (max 1 cm veľké), pridáme nasekanú vňaťku, cibuľku a ríbezle. Jemne premiešame. Pofrckáme na túto zmes 1 dl mlieka - tak, aby sa všade ušlo.
-
Vajíčka dôkladne vymiešame so smotanou a soľou a primiešame k rožkom.
-
Teraz vytvarujeme na potravinovej fólii valček a v potravinovej fólii (dôkladne zabalené) dusíme ponorené vo vriacej vode po dobu cca 20 minút. Po 20 minútach vyberieme z vody, rozbalíme a necháme 20 minút obschnúť a vychladnúť. Krájame vždy vychladnuté.
Poznámky k receptu
DOBRÚ CHUŤ. DOBRÁ RADA: Z kostí, ktoré nám ostali po vykostení zajka, si môžeme spraviť fantastický vývar vhodný aj pre batoľatá.