Dusené rezne z bravčového stehna na paprike so šampiňónmi a kápoou
Chutné dusené rezne z bravčového stehna na šťave so zeleninou.
Ingrediencie
  • 600 gramov bravčového stehna
  • 1 kus veľkej cibule
  • 200 gramov čerstvých šampiňónov
  • 1 kus čerstvej červenej kápie
  • 3 polievkové lyžice domácej bravčovej masti
  • 1 polievková lyžica mletej sladkej červenej papriky
  • 2 čajové lyžičky Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém - recept TU
  • hladká múka podľa potreby
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • horúca voda na podlievanie podľa potreby
Inštrukcie
  1. Bravčové stehno odblaníme, umyjeme a osušíme, pokrájame na rezne, okraje rezňov po obvode viackrát nakrojíme nožom, aby sa počas úpravy nekrútili.
  2. Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme z oboch strán, necháme chvíľu odpočinúť pri izbovej teplote.
  3. Očistíme cibuľu a pokrájame na jemno, čerstvú červenú papriku kápiu zbavíme jadrovníka, žiliek a semienok, umyjeme a pokrájame na menšie prúžky, šampiňóny nelúpeme, len očistíme od prípadných nečistôt vlhkou handričkou a pokrájame na silnejšie plátky.
  4. Rezne zo stehna obalíme z jednej strany v múke, potom ich sprudka opečieme z oboch strán v rozpálenej domácej bravčovej masti v hrnci a vyberieme na tanier.
  5. Vo výpeku v masti orestujeme cibuľu, orestovanú cibuľu posypeme sladkou mletou červenou paprikou, ktorú necháme úplne rozpustiť v horúcom tuku za neustáleho miešania, aby sa nepripálila, pridáme Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém, recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172,krátko orestujeme, podlejeme opakovane horúcou vodou a vydusíme na tuk, aby sa rozvarila cibuľa a zahustila výslednú šťavu a zároveň šťavu výborne ochutila, potom pridáme pripravené opečené rezne z bravčového stehna za pridania malého množstva horúcej vody.
  6. Prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na stredný a pomaly dusíme do mäkka, občas premiešame a podľa potreby podlejeme vodou, asi 15 minút pred koncom dusenia pridáme kápiu a šampiňóny, nesolíme, paprikový krém je slaný dosť, nepridávame žiadne iné korenie, šťavy vo výsledku je málo, je prirodzene zahustená a ochutená rozpadnutou cibuľou a opadanou múkou z rezňov, má príjemnú pikantnú paprikovú chuť a chuť použitej zeleniny .
  7. Hotové udusené rezne z bravčového stehna ešte horúce naložíme na taniere aj so zeleninou, najlepšie chutia s domácimi haluškami, ako príloha však môže byť aj dusená ryža, zemiaková kaša či rôzne cestoviny alebo domáca kysnutá varená knedľa.