4.5 from 2 votes
Bravčové srdce na smotane
Ak máte radi vnútornosti, pripravte si bravčové srdce na smotane podľa tohto receptu, veľmi chutné jedlo v jemnej sladko - kyslej omáčke so zeleninou, ide o vynikajúci recept českej kuchyne.
Ingrediencie
  • 1000 gramov bravčového srdca
  • 1 kus veľkej cibule
  • 1 kus veľkej čerstvej mrkvy
  • 1 kus čerstvého petržlenového koreňa
  • 50 gramov zeleru - buľvy
  • 0,5 kusu umytého olúpaného citrónu
  • horúci vývar z bravčového srdca
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 kusy bobkového listu
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • soľ podľa chuti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml sladkej smotany na varenie
  • 2 lyžice domácej bravčovej masti
  • cukor kryštál podľa chuti
Inštrukcie
  1. Bravčové srdce prerežeme na polovicu, očistíme, poriadne umyjeme, odblaníme, odrezky mäska nevyhadzujeme, ale uvaríme z nich vývar, ktorý použijeme počas varenia.
  2. Cibuľu očistíme, rovnako očistíme mrkvu, petržlen a zeler, všetko pokrájame na malé kocky, citron umyjeme, olúpeme a pokrájame na kolieska.
  3. V hrnci na rozohriatej masti spoločne orestujeme, pridáme koreniny, lyžičku sladkej mletej papriky, ktorú necháme za stáleho miešania úplne rozpustiť, prihodíme citrón, pripravené bravčové srdce a opečieme, všetko zalejeme vývarom do výšky mäska, podľa chuti osolíme, hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni do mäkka, podľa potreby podlejeme horúcim vývarom.
  4. Mäkké srdce vyberieme a pokrájame na menšie kúsky, z vývaru vyberieme koreniny a rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej omáčky. V hrnčeku rozmiešame múku so sladkou smotanou, vyrovnáme teploty pridaním naberačky horúcej šťavy, rozmiešame, vlejeme do omáčky, povaríme spolu všetko asi 15 minút, aby sa stratila chuť surovej múky, do zahustenej smotanovej omáčky s rozmixovanou zeleninou vložíme pokrájané uvarené srdce a spolu krátko prehrejeme, podľa chuti osladíme cukrom.
Poznámky k receptu

Podávame horúce s domácou varenou kysnutou knedľou. Ide o veľmi chutné jedlo z chudého čistého mäska z bravčového srdca v jemnej smotanovej omáčke so zeleninou príjemnej osviežujúcej sladko - kyslej chuti.