Bravčové soté na suchohríboch s kápiou
Recept na chutné pikantné soté z bravčového stehna na suchohríboch s kápiou, ak máte radi kombináciu mäsa so suchohríbmi, prípravíte výbornú pochúťku.
Ingrediencie
- 600 gramov bravčového stehna
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľká hrsť sušených suchohríbov
- 2 šalotky
- 1 čerstvá červená paprika kápia
- 3 polievkové lyžice domácej bravčovej masti
- domáci vývar z bravčových kostí
- 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
- 2 čerstvé feferonky
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
-
Bravčové stehno odblaníme, umyjeme, osušíme, pokrájame na rezne o hrúbke asi 1 cm, tie na hranolky dlhé asi 5 cm a široké asi 1 cm, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, necháme chvíľu odpočinúť.
-
Sušené suchohríby namočíme na 30 minút do teplej vody. Očistenú cibuľu pokrájame na jemno, očistenú šalotku pokrájame na hrubo, očistený cesnak pokrájame na maličké kocky.
-
Čerstvú červenú papriku kápiu zbavíme jadrovníka, žiliek a semienok, pokrájame na prúžky, feferonky pokrájame na jemno.
-
V hrnci na rozpálenej bravčovej masti sprudka opečieme mäsové hranolčeky, vyberieme na tanier, znížime plameň na stredný a do výpeku dáme restovať feferonku, cibuľu a šalotku, kým sa restujú, scedíme suchohríby a vodu z namočenia zachytíme a odložíme.
-
K cibuli pridáme cesnak, krátko orestujeme, ked sa pekne rozvonia - asi za 1 minútu, plameň znížime na minimum, pridáme sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania necháme úplne rozpustiť, vrátime opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo, za stáleho miešania restujeme spolu s paprikou, pridáme scedené suchohríby, podlejeme trochou vody z namočenia húb, privedieme do varu, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, prikryjeme hrniec pokrievkou a dusíme na strednom plameni, podľa potreby podlievame vodou z húb, ked sa táto voda minie, podlejeme vždy malým množstvom horúceho domáceho vývaru /horúcej vody/, podlievanie vývarom opakujeme, až bude mäsko udusené do mäkka, na záver pridáme prúžky čerstvej kápie a ešte dusíme asi 10 minút, aby kápia zostala al - dente, trošku do chrumkava.
Poznámky k receptu
Hotové soté podávame horúce, ako prílohu podávame dusenú ryžu, výborne však chutí aj s domácim čerstvo upečeným pečivom, soté je príjemne pikantné, má úžasnú chuť po cesnaku a nádherne voňavých suchohríboch, po červenej paprike a šalotke, ktorými nasiaklo aj mäsko, šťavy je menej ako pri guláši, je prirodzene zahustená a ochutená cibuľou,použitými koreninami.
Vidím, že tak, ako neviete, čo je paprikáš a čo je perkelt, tak ani neviete, čo je soté. Pohľadajte si slovo sauter a skúste sami prísť na to, čo teda je soté. Vaše je guláš – dusené mäso. Soté nemôžete pripravovať z mäsa, ktoré sa musí dusiť (podľa druhu mäsa aj viac ako hodinu…!). Soté je minútka, jeho príprava netrvá viac, než niekoľko minút. Ale na to môžete použiť výlučne sviečkovicu (hovādziu, bravčovú, morčaciu, kuraciu).