Vývar z morčacieho krídla
Recept na výborný vývar z morčacieho krídla so zeleninou a domácimi rezancami.
Ingrediencie
- 800 gramov morčacieho krídla /1 kus/
- 3 kusy stredne veľkej čerstvej mrkvy
- 2 kusy stredne veľkého petržlenového koreňa
- 1 menší zeler - buľva
- 1 menší kaleráb
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 pór
- 1 zelená paprika
- 1/2 čerstvej feferonky
- 1 čerstvá paradajka
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 3 vetvičky zelerovej vňate
- 12 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 guľôčky celých borievok
- 2 bobkové listy
- soľ podľa chuti
- studená voda na zaliatie podľa potreby
- domáce rezance na zavárku podľa chuti
Inštrukcie
-
Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na hrubšie kusy.
-
Cesnak a cibuľu očistíme, na cibuli ponecháme spodnú šupku, len odkrojíme oba konce, šupka dá vývaru krásnu farbu.
-
Očistíme pór a pokrájame na menšie kusy, papriku a feferonku umyjeme, odstopkujeme. zbavíme žiliek a semienok, prekrojíme na polovicu.
-
Umyjeme petržlenovú a zelerovú vňať, časť petržlenu pokrájame na drobno, umyjeme paradajku.
-
Morčacie stehno dočistíme, zbavíme chĺpkov a nečistôt, umyjeme a vložíme do veľkého hrnca.
-
Zalejeme dostatočným množstvom studenej vody, osolíme a varíme na najnižšom plameni sotva znateľným čerením do polomäkka.
-
Behom varenia zbierame šum, aby sme mali číry a priezračný vývar.
-
Asi v polovici varenia pridáme všetko korenie, všetku zeleninu, petržlenovú a zelerovú vňať.
-
Morčacie stehno vyberieme na podnos a zeleninu dovaríme na al dente.
-
Z vývaru vyberieme cibuľu, feferonku, papriku, pór, uvarené vňate a paradajku. Ostatnú zeleninu dáme do misy a vývar necháme chvíľu odstáť, ked sadne, vývar precedíme cez husté sito do iného hrnca.
-
Do menšieho hrnca odoberieme časť scedeného vývaru a na strednom plameni zavaríme domáce rezance. Na taniere dáme uvarené rezance, mrkvu, petržlenový koreň a inú zeleninu podľa vlastného výberu a chuti, zalejeme horúcim vývarom.
-
Vývar z morčacieho krídla posypeme na drobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame ako I. chod.
Poznámky k receptu
Zavárky môžu byť rôzne podľa nášho výberu a chuti. Morčacie krídlo ešte upečieme na masle a cibuľovo - jablkovom lôžku so zemiakmi a podávame ako hlavný chod. Máme tak kompletný veľmi chutný nedeľný obed, ktorý je navyše aj cenovo veľmi prístupný.
Morčacie stehno vyberieme na podnos a zeleninu dovaríme na al dente.
Tak si nerobte prdel raz kridlo raz stehno