Vývar z morčacieho krídla
Recept na výborný vývar z morčacieho krídla so zeleninou a domácimi rezancami.
Ingrediencie
  • 800 gramov morčacieho krídla /1 kus/
  • 3 kusy stredne veľkej čerstvej mrkvy
  • 2 kusy stredne veľkého petržlenového koreňa
  • 1 menší zeler - buľva
  • 1 menší kaleráb
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 čerstvej feferonky
  • 1 čerstvá paradajka
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 3 vetvičky zelerovej vňate
  • 12 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 2 bobkové listy
  • soľ podľa chuti
  • studená voda na zaliatie podľa potreby
  • domáce rezance na zavárku podľa chuti
Inštrukcie
  1. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na hrubšie kusy.
  2. Cesnak a cibuľu očistíme, na cibuli ponecháme spodnú šupku, len odkrojíme oba konce, šupka dá vývaru krásnu farbu.
  3. Očistíme pór a pokrájame na menšie kusy, papriku a feferonku umyjeme, odstopkujeme. zbavíme žiliek a semienok, prekrojíme na polovicu.
  4. Umyjeme petržlenovú a zelerovú vňať, časť petržlenu pokrájame na drobno, umyjeme paradajku.
  5. Morčacie stehno dočistíme, zbavíme chĺpkov a nečistôt, umyjeme a vložíme do veľkého hrnca.
  6. Zalejeme dostatočným množstvom studenej vody, osolíme a varíme na najnižšom plameni sotva znateľným čerením do polomäkka.
  7. Behom varenia zbierame šum, aby sme mali číry a priezračný vývar.
  8. Asi v polovici varenia pridáme všetko korenie, všetku zeleninu, petržlenovú a zelerovú vňať.
  9. Morčacie stehno vyberieme na podnos a zeleninu dovaríme na al dente.
  10. Z vývaru vyberieme cibuľu, feferonku, papriku, pór, uvarené vňate a paradajku. Ostatnú zeleninu dáme do misy a vývar necháme chvíľu odstáť, ked sadne, vývar precedíme cez husté sito do iného hrnca.
  11. Do menšieho hrnca odoberieme časť scedeného vývaru a na strednom plameni zavaríme domáce rezance. Na taniere dáme uvarené rezance, mrkvu, petržlenový koreň a inú zeleninu podľa vlastného výberu a chuti, zalejeme horúcim vývarom.
  12. Vývar z morčacieho krídla posypeme na drobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame ako I. chod.
Poznámky k receptu

Zavárky môžu byť rôzne podľa nášho výberu a chuti. Morčacie krídlo ešte upečieme na masle a cibuľovo - jablkovom lôžku so zemiakmi a podávame ako hlavný chod. Máme tak kompletný veľmi chutný nedeľný obed, ktorý je navyše aj cenovo veľmi prístupný.