Rýchla jaternicová kaša
Ak dostanete chuť na jaternicovú kašu a nemáte čas na jej klasickú prípravu, vyskúšajte tento rýchly spôsob a môžete si v týchto sychravých dňoch výborne pochutnať.
Ingrediencie
- 200 gramov bravčového pliecka
- 200 gramov bravčového laloka
- 200 gramov bravčovej pečene
- 250 gramov udusenej ryže
- 100 gramov cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 50 gramov vyškvarenej masti z domácej údenej slaniny
- 100 gramov domácej bravčovej masti
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- sušený drvený majorán podľa chuti
Inštrukcie
-
Postup přípravy receptu
-
Do misy zomeliene bravčové pliecko s bravčovou podhrdlinou čiže lalokom a pridáme soľ.
-
Bravčová podhrdlina je tiež známa pod názvami bravčový lalok alebo podbradok. Na domácej bravčovej masti orestujeme pokrájanú cibuľu do žlta a necháme úplne vychladnúť.
-
Mäso s bravčovým lalokom okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a pridáme prelisovaný cesnak. Pridáme majoránku a orestovanú vychladnutú cibuľu, vychladnutú udusenú ryžu, pomletú bravčovú pečeň a všetko spolu dobre premiešame.
-
Pekáčik vylejeme masťou z domácej údenej slaniny, môže byť iba domáca bravčová masť. Naplníme ho pripravenou jaternicovou kašou, uhladíme povrch. Na povrch ešte dáme domácu bravčovú masť. Pečieme v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov C, kým povrch bude pekne do červeno-hneda.
-
Podávame horúce s domácimi nakladanými pikantnými sladko-kyslými uhorkami a krajcom čerstvo upečeného chleba. Zvykne sa tiež podávať s varenými zemiakmi, kyslou sudovou kapustou alebo čalamádou. Je to moja zrýchlená verzia bez varenia, len upečená, ale vynikajúca.
-
Ochladilo sa a zatúžili sme po jaternicovej kaši, ešte nie je práve zabíjačkové obdobie, ale chuť sme teda mali, spravila som zrýchlenú verziu bez varenia a chutila.
Poznámky k receptu
Klasicky sa pripravuje z uvareného bravčového ovarového mäsa, podhrdliny čiže laloka, pľúcok, pečene, ryže alebo krúp, niekde dokonca s vytlačenými žemľami, s orestovanou cibuľou, cesnakom, majoránkou, mletým čiernym korením, i novým korením a upečie sa - kde ako, my neobľubujeme pľúca, tak som ich nepridala.