
Pikantný paprikáš z kačacích žalúdkov
Kačacie žalúdky sú veľkou lahôdkou, pripravujú sa na rôzne spôsoby, veľmi chutný je z nich paprikáš s pikantnou ostrou chuťou s domácimi haluškami.
Ingrediencie
- 600 gramov kačacích žalúdkov
- 1 veľká cibuľa
- 1 čerstvá feferonka
- 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
- 200 ml sladkej smotany 33 % - tnej
- soľ podľa chuti
- 3 lyžice domácej bravčovej masti/oleja
- horúca voda podľa potreby
- na halušky:
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- studená voda podľa potreby
- vriaca osolená voda podľa potreby
- slnečnicový olej na premiešanie uvarených halušiek podľa potreby
Inštrukcie
-
Kačacie žalúdky ostrým nožom zbavíme vnútornej výstelky a obsahu, umyjeme ich, osušíme a pokrájame na menšie kusy, zatiaľ odložíme bokom. Veľkú cibuľu očistíme a pokrájame na kocky, feferonku pokrájame na jemno.
-
Na rozohriatej domácej bravčovej masti (oleji) v hrnci orestujeme do sklovita cibuľu s pokrájanou feferonkou, prisypeme sladkú mletú červenú papriku, necháme za stáleho miešania rozpustiť v horúcom tuku, prilejeme malé množstvo horúcej vody a vydusíme úplne až na tuk.
-
Tento postup opakujeme celkom 3 x, tým sa cibuľa rozvarí, ochutí a prirodzene zahustí výslednú šťavu. Nikdy sa nezahusťuje múkou!!!
-
Do paprikovo - cibuľového základu pridáme pripravené kačacie žalúdky, sprudka ich opekáme v tomto základe z každej strany asi 7 až 8 minút a sústavne miešame, aby sa nepripálila paprika.
-
Kačacie žalúdky zalejeme horúcou vodou asi do polovice, osolíme, premiešame, hrniec prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň a dusíme do mäkka celý čas prikryté na miernom ohni, čo trvá asi 90 minút. Podľa potreby podlejeme malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var a nezbudneme premiešať.
-
Asi 15 minút pred koncom pridáme asi 5 lyžíc domáceho leča, v sezone 1 pokrájanú zelenú papriku na prúžky a 2 paradajky pokrájané na mesiačiky, dovaríme a pridáme sladkú smotanu a necháme spolu len prevrieť. Kým sa kačacie žalúdky dusia, do misy nasypeme múku, soľ, pridáme vajce, prilejeme studenú vodu, zľahka premiešame, až dostaneme husté liate cesto, ktoré v žiadnom prípade nevypracovávame, aby sa neťahalo.
-
Cesto necháme asi 30 miinút odpočinúť a potom ho cez haluškovač pretlačíme do vriacej osolenej vody. Ked halušky vyplávajú na povrch, varíme ešte 3 až 4 minúty.
-
Hotové halušky scedíme, necháme odkvapkať z vody, nepreplachujeme, dáme do jenskej misy a premiešame s rozpustenou masťou (olejom), aby sa nezlepily. Horúci paprikáš z kačacích žalúdkov servírujeme s domácimi haluškami, s ktorými je paprikáš najchutnejší. Výborne chutí aj s dusenou ryžou, s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou, s varenými cestovinami podľa vlastného výberu, kľudne aj s domácou varenou kysnutou knedľou.
Poznámky k receptu
Ide o veľmi chutné pikantné jedlo s jemným lahodným čistým mäsom s prirodzene zahustenou paprikovo - smotanovou šťavou, kto má rád ostré jedlá, pridá ešte feferonky, kto nemá rád ostré jedlá, feferonky vynechá, v každom prípade je to veľká lahôdka.