Hovädzie líčka na červenom víne a tymiáne
Dnes sa hovädzie líčka už považujú za lahôdku, hoci v minulosti to tak nebolo pre ich tuhosť a zdlhavú prípravu, to je však naozaj minulosť 🙂
Ingrediencie
- 1000 gramov hovädzích líčok
- 4 väčšie cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 3 veľké čerstvé mrkvy
- 1 veľký čerstvý petržlenový koreň
- 1 čerstvá feferonka
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- 500 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
- 200 ml domácej paradajkovej šťavy
- domáci hovädzí vývar podľa potreby
- 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 guľôčky celých borievok
- 4 bobkové listy
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- sušený tymián podľa chuti
- soľ podľa chuti
Inštrukcie
-
Hovädzie líčka zbavíme tuhých častí a odblaníme, umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie hrubšie rezne, ktoré osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
-
Cibuľu očistíme a pokrájame na kocky, očistený cesnak pokrájame na plátky a feferonku pokrájame na jemno. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na hrubšie kúsky o hrúbke asi 2 - 3 cm.
-
V horúcej masti sprudka opečieme rezne z hovädzích líčok, nehýbeme s nimi a necháme povrch skaramelizovať pekne do hneda - asi 3 až 4 minuty.
-
Nepicháme do mäsa, aby nevytiekla zbytočne šťava zvnútra, potom rezne podeberieme drevenou špachtľou a obrátime, vtedy to už ide ľahko, samé odskočia odo dna hrnca a rovnakým spôsobom ich opečieme z druhej strany.
-
Opečené hovädzie líčka vyberieme na tanier, do výpeku dáme cibuľu a feferonku, stiahneme plameň na stredný a cibuľu restujeme takmer do hneda, prihodíme plátky cesnaku a necháme asi 1 minútu rozvoňať.
-
Potom pridáme koreňovú zeleninu a necháme ju pekne skaramelizovať. Prisypeme mletú sladkú červenú papriku a za stáleho miešania ju necháme v horúcom tuku úplne rozpustiť.
-
Pridáme domácu paradajkovú šťavu, bobkové listy, celé nové korenie, celé borievky a tymián a krátko orestujeme. Prilejeme suché červené víno, zvýšime plameň a necháme prudko variť asi 20 minút, aby sa odparil alkohol.
-
Do tohoto základu pridáme opečené hovädzie líčka, zalejeme horúcim domácim hovädzím vývarom asi do polovice mäsa, osolíme a prikryjeme pokrievkou.
-
Necháme len pomaly tiahnuť na minimálnom plameni za občasného podliatia malým množstvom vývaru a dusíme, kým líčka nezmäknú až tak, že sa začnú rozvlákňovať a dajú sa krájať aj lyžicou, čo trvá asi 3 hodiny.
-
Šťava je potom prirodzene zahustená a rôsolovitá pomalým dlhým dusením uvoľneným glejom a rozvarenou cibuľou. Výslednej šťavy nemá byť veľa, ale len málo, asi toľko ako pri varení guláša.
Poznámky k receptu
Nikdy nezahusťujeme múkou! Hovädzie líčka na červenom víne so zeleninou a tymiánom servírujeme horúce spolu so zeleninou a zemiakovou kašou. Časovo je to síce náročné jedlo, ale je to gurmánsky zážitok, ktorý sa oplatí. Cenovo je to pomerne lacné jedlo, ktoré je veľmi chutné, jemne pikantné a voňavé po víne, cesnaku, bylinkách a korení.