Jahňacie guľky so syrovou čiapočkou v paradajkovej omáčke s cuketou
Môj vlastný recept na veľmi chutné výdatné a pomerne rýchle jedlo s arabským korenením, ktoré je krásne voňavé s pikantnou chuťou, zasýti a zahreje.
Ingrediencie
- jahňacie guľky:
- 500 gramov mletého jahňacieho mäsa
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička údenej mletej červenej papriky
- 1 lyžička celej rímskej rasce
- 1 feferonka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok posekanej petržlenovej vňate
- 1 zväzok posekanej pažítky
- omáčka:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mladé cukety
- 2 zelené papriky
- 500 ml domácej paradajkovej šťavy
- 500 ml domáceho vývaru z jahňacích kostí
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 4 bobkové listy
- kryštálový cukor podľa potreby na vyrovnanie chuti
- príloha:
- 400 gramov špagiet
- voda na varenie špagiet podľa potreby
- soľ podľa chuti
- olivový olej podľa potreby
Inštrukcie
-
Do misy dáme pomleté jahňacie mäso, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, rímsku rascu, posekanú feferonku,sladkú mletú červenú údenú papriku, premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, posekanú petržlenovú vňať a posekanú pažítku.
-
Zmes poriadne premiešame, odložíme odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa dobre prepojili všetky chute, tesne pred oprážaním z tejto hmoty vytvarujeme guľky o priemere asi 5 cm vlhkými rukami.
-
Kým mäsko odpočíva v chladničke, uvaríme paradajkovú omáčku s cuketou, na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, kolieska cukety, pridáme paradajkovú šťavu, kryštálový cukor na vyrovnanie chuti, zelenú papriku pokrájanú na malé kocky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy, podlejeme horúcim vývarom z jahňacích kostí, vždy malým množstvom, dusíme prikryté pokrievkou na strednom plameni asi 30 minút, kým omáčka pekne zhustne.
-
V rozohriatom oleji opražíme guľky z každej strany za občasného otáčania, hotové guľky vyberieme na tanier, necháme ich odsať na papierovej kuchynskej utierke z prebytočného tuku.
-
Kým sa opražia všetky mäsové guľky, uvaríme spagetti vo vriacej osolenej vode na al dente - asi 6 - 7 minút, scedíme ich necháme odkvapkať z vody na cedníku, dáme do misy, premiešame s olivovým olejom, aby sa nezlepili.
Poznámky k receptu
Hotové jedlo servírujeme horúce. Ide o veľmi chutné jedlo s pikantnými opraženými šťavnatými guľkami z mletého jahňacieho mäsa s voňavou paradajkovou omáčkou a s dusenou cuketou, doplnené nastrúhaným syrom, je to pomerne rýchlo hotové a jednoduché jedlo, ktoré zasýti i zahreje.