Jahňacie guľky so syrovou čiapočkou v paradajkovej omáčke s cuketou
Môj vlastný recept na veľmi chutné výdatné a pomerne rýchle jedlo s arabským korenením, ktoré je krásne voňavé s pikantnou chuťou, zasýti a zahreje.
Ingrediencie
  • jahňacie guľky:
  • 500 gramov mletého jahňacieho mäsa
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička údenej mletej červenej papriky
  • 1 lyžička celej rímskej rasce
  • 1 feferonka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok posekanej petržlenovej vňate
  • 1 zväzok posekanej pažítky
  • omáčka:
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mladé cukety
  • 2 zelené papriky
  • 500 ml domácej paradajkovej šťavy
  • 500 ml domáceho vývaru z jahňacích kostí
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • kryštálový cukor podľa potreby na vyrovnanie chuti
  • príloha:
  • 400 gramov špagiet
  • voda na varenie špagiet podľa potreby
  • soľ podľa chuti
  • olivový olej podľa potreby
Inštrukcie
  1. Do misy dáme pomleté jahňacie mäso, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, rímsku rascu, posekanú feferonku,sladkú mletú červenú údenú papriku, premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, posekanú petržlenovú vňať a posekanú pažítku.
  2. Zmes poriadne premiešame, odložíme odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa dobre prepojili všetky chute, tesne pred oprážaním z tejto hmoty vytvarujeme guľky o priemere asi 5 cm vlhkými rukami.
  3. Kým mäsko odpočíva v chladničke, uvaríme paradajkovú omáčku s cuketou, na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, kolieska cukety, pridáme paradajkovú šťavu, kryštálový cukor na vyrovnanie chuti, zelenú papriku pokrájanú na malé kocky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy, podlejeme horúcim vývarom z jahňacích kostí, vždy malým množstvom, dusíme prikryté pokrievkou na strednom plameni asi 30 minút, kým omáčka pekne zhustne.
  4. V rozohriatom oleji opražíme guľky z každej strany za občasného otáčania, hotové guľky vyberieme na tanier, necháme ich odsať na papierovej kuchynskej utierke z prebytočného tuku.
  5. Kým sa opražia všetky mäsové guľky, uvaríme spagetti vo vriacej osolenej vode na al dente - asi 6 - 7 minút, scedíme ich necháme odkvapkať z vody na cedníku, dáme do misy, premiešame s olivovým olejom, aby sa nezlepili.
Poznámky k receptu

Hotové jedlo servírujeme horúce. Ide o veľmi chutné jedlo s pikantnými opraženými šťavnatými guľkami z mletého jahňacieho mäsa s voňavou paradajkovou omáčkou a s dusenou cuketou, doplnené nastrúhaným syrom, je to pomerne rýchlo hotové a jednoduché jedlo, ktoré zasýti i zahreje.