Pečený kohút
Recept na veľmi chutné sviatočné jedlo pripravené z domáceho kohúta.
Ingrediencie
  • 2 000 gramov domáceho kohúta /prsia s krídlovou kosťou a stehno/
  • 100 ml vývaru z domáceho kohúta
  • 3 lyžice slnečnicového
  • oleja
Inštrukcie
  1. Domáceho kohúta kuchynsky upravíme a uvaríme temer do mäkka v polievke z kohútich drobov. receptTU: https://www.sefkuchari.sk/recept-1270-Polievka-z-kohutich-drobov.html Použila som len polovicu domáceho kohúta, ktorý mal váhu 4,3 kg - a síce prsia s hornou časťou krídla a stehno.
  2. Ked už je kohút takmer mäkký, vyberieme polovicu kohúta z vývaru a položíme do pekáča. Kohúta pred pečením už nesolíme, pretože predtým sa varil v osolenom vývare. Kohúta v pekáči podlejeme malým množstvom horúceho vývaru, potom prelejeme povrch kohúta olejom a vložíme piecť do predohriatej rúry.
  3. Kohúta pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C, kým kožička na povrchu nebude krásne vypečená do chrumkava a do peknej červeno - hnedej farby. Upečeného kohúta vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme asi 20 minút odpočinúť a naporcujeme.
Poznámky k receptu

Pečeného kohúta podávame s ľubovolnou prílohou a šalátom. Ja som podávala upečeného kohúta s netradičnou prílohou - arabskou mždarou (dusená ryža zmiešaná s uvarenou šošovicou) a arabským paradajkovým šalátom. Ide o veľmi chutné jedlo, ktoré je cenovo prístupné, pretože zároveň uvaríme vynikajúcu polievku a výborný hlavní chod.