Kuracie stehná v jemnej vínovo – smotanovej omáčke so šampiňónmi
Recept na veľmi chutné šťavnaté kuracie stehná v jemnej vínovo - smotanovej omáčke so šampiňónmi.
Ingrediencie
  • 2 kusy kuracích stehien
  • 250 gramov čerstvých šampiňónov
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 60 gramov čerstvého masla
  • 400 ml suchého bieleho vína Chardonnay
  • 200 ml sladkej smotany 33% - tnej
  • 1 zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Inštrukcie
  1. Kuracie stehná očistíme, umyjeme osušíme, solíme a necháme odpočívať pri izbovej teplote, kým pripravíme ostatné.
  2. Šampiňóny nešúpeme. v šupke je totiž najviac chuti, utrieme ich vlhkou handričkou a pokrájame na plátky, očistenú cibuľu pokrájame na kocky, cesnak na plátky čerstvú umytú petržlenovú vňať posekáme na jemno.
  3. V panvici opečieme na oleji kuracie stehná do zlatista z oboch strán a vyberieme ich na tanier.
  4. Do výpeku pridáme čerstvé maslo, necháme rozpustiť a zohriať, na masle na strednom plameni orestujeme cibuľu do sklovita, prihodíme plátky cesnaku, necháme ho asi 1 minútu pekne rozvoňať, zvýšime plameň, opečieme sprudka pridané šampiňóny, kým sa neodparí všetka tekutina, ktorú pustili, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, osolíme, prilejeme víno, pridáme tymián, vložíme opečené kuracie stehná, prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni asi 30 minút, v polovici času kuracie stehná obrátime, ked sú stehná už mäkké, vyberieme ich znovu na tanier, do šťavyprilejeme  sladkú smotanu a zredukujeme šťavu na primeranú hustotu omáčky.
  5. Do hotovej omáčky vrátime kuracie stehná a vmiešame posekanú petržlenovú vňať.
Poznámky k receptu

Podávame horúce, servírujeme s dusenou ryžou alebo s jemnou cestovinou podľa vlastného výberu.