Kuracia pečeň v husacej masti
Tento recept výborne poslúži tým, ktorí majú na chlebe oveľa radšej plátky upečenej pečene s husacou masťou, než rozotretú akúkoľvek pečeňovú paštétu.
Ingrediencie
  • 500 gramov kuracej pečene
  • 300 gramov husacej masti
Inštrukcie
  1. Najprv očistíme pečeň - játra, zbavíme ju blán a cievnej stopky, umyjeme a osušíme papierovou kuchynskou utierkou. V hlbšom hrnci rozohrejeme husaciu masť, ked je dostatočne horúca, pridáme pečeň a sprudka opečieme asi 8 minút za stáleho miešania, skontrolujeme vpichom do pečene, či nevyteká krvavá šťava a stupeň prepečenia tak, že jednu na skúšku vyberieme a nožom rozrežeme, pečeň má zostať mäkká a šťavnatá, vo vnútri ružová, jemná, na povrchu pekne do hneda.
  2. Ak je to tak, vypneme plameň a necháme trocha vychladnúť, pokrájame na plátky, aké silné ich chceme mať, ev. ponecháme v celku, vrátime do husacej masti.
  3. Upečenú pečeň aj s rozpustenou husacou masťou dáme do menších uzavierateľných nádobiek a necháme stuhnúť, skladujeme v chladničke.
  4. Natierame na čerstvo upečený chlieb, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením podľa našej chuti.
  5. Hotovú pochúťku na chlebe servírujeme s horúcim čajom, môžeme obložiť plátkami čerstvej sezonnej zeleniny ako paradajky alebo paprika. Je to výborná večera a veľmi chutné rýchle pohostenie
  6. pre návštevy.
Poznámky k receptu

Poznámka: v chladničke v masti vydrží pomerne dlho, aj 2 až 3 mesiace, ak si ju chcete pripraviť vo väčšom množstve do zásoby, pochúťku budete mať vždy po ruke. Kedysi sme takto pripravovali husaciu pečeň z kukuricou vykŕmenej husi zalievanú v husacej masti, príprava však bola dlhšia, kuracia pečeň v husacej masti jej chuť silne pripomína.