Šípkový lekvár
Šípkový lekvár, ako ho robí moja mama. V obchode takýto nekúpite. Žiadne konzervanty, žiadna chémia. Len tradícia a história.
Ingrediencie
- Šípky - koľkokolvek 5 kg je dávka
- Cukor kryštál - 0 viď recept, 5 kg na 1 kg šípkovej hustej hmoty .
Inštrukcie
-
Nazbierané šípky opláchnuť a hneď nechať vysušiť.
-
Hneď po vysušení odrezať hornú tvrdú hlavičku.
-
Nechať zmäknúť v tenkej vrstve (šípky by nemali byť na sebe). Zmäknú do cca 4-5 dní.
-
Dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda presahovala šípky tak o 5 cm.
-
Necháme zovrieť a odstavíme na 5-6 hodín.
-
Privedieme do varu a varechou miešame tak, že šípky pri miešaní roztláčame o kraje hrnca.
-
Varíme 45-60 minút - musia byť rozvarené.
-
- Ak sú veľmi husté, môže sa pridať vrelá voda.
-
Celú zmes ešte za tepla (nesmie už byť vriaca) prepasírujeme cez hrubšie sito a znova zalejeme vriacou vodou, ale len tak, aby to zakrylo zmes.
-
Následne zmes zamiešať a znova prepasírovať - najlepšie cez jemnejšie sitko.
-
Takto prefiltrovanú šťavu necháme varením zahustiť do potrebnej hustoty (kľudne aj na 2/3 až 1/2).
-
Variť veľmi pomaly, aby len nebadane prebublávalo. Získame hustejšiu hmotu - lekvár, ktorý necháme vychladnúť a po vychladnutí pridáme 0,5 kg cukru na 1 kg lekváru.
-
Pomiešať a nechať stáť 5-6 hodín (kľudne aj cez noc).
-
Na druhý deň ráno priviesť do varu a vriace dávkovať do pohárov.
-
Najlepšiu sterilizáciu spravíme tak, že naberieme vriaci lekvár tak 1 cm pod vrch pohára a priložíme vrchnák - ešte nezaťahujeme.
-
Necháme nech sa zohreje vzduch medzi vrchnákom a lekvárom (tak 30-60 sekúnd) a vrchnák zatiahneme.
-
Necháme veľmi pomaličky pod dekou vychladnúť. Lekvár sa takto dokonale vysterilizuje a vydrží aj 3-4 roky (ak sa nezje).
Takto to robila aj moja stará mama aj mama a teraz sa o to pokúsim aj ja. Ďakujem
Toto mi pripadá ako likvidácia kuchára aj šípok. Šípky rozvarené toľko krát ztmavnu a takú fotku už spravíte len v sne.