Doma vyrobená bryndza
Najlepšia bryndza je vyrobená v máji (májová), ale dá sa vyrobiť celú sezónu (pokial ovečky dávajú mlieko)
Ingrediencie
- 1 kg ovčieho syra
- 20 gramov soli
Inštrukcie
-
Základný recept je z jedného kila a v podstate len udáva pomer 50:1 (syr:sol).
-
Kúpite si čerstvý ovčí syr (je mokrý a vrždí - mňam) Najprv ho necháme vyzrieť 4-5 dní v chladničke. Najlepšie v starej klasickej plienke, alebo plátne.
-
Syr musíte nechať "zrieť" zabalený v tom plátne v chladničke zo 4-5 dní. Každý deň ho musíte ráno a večer z chladničky vybrať, plátno vyžmýkať (odstrániť tekutinu, syr poutierať.
-
Najlepšie je, keď ho poutierate aspoň raz za deň čistou handrou, namočenou vo veľmi slanej vode - soľ zabráni vzniku plesni na povrchu syra.
-
Po dozretí (cca 4-5 dní) treba syr nakrájať na také kusy, aby sa Vám vmestil do mlynčeku na mäso.
-
Pomelieme, pridáme potrebné množstvo soli (50:1), riadne vymiesime (rukami) a uložíme do uzatváracích sáčkov - najlepšie tak po cca 200 gramov.
-
Takto naporciovanú bryndzu poukladáme do mrazničky a vydrží celý rok.
-
Nezabudnite jednu porciu zobrať susedom, do týždňa sa Vám to vráti v podobe nejakej inej dobroty 🙂