Jablkové čatni s čili
Ovocné lečo - aj tak by sa to dalo nazvať 🙂
Ingrediencie
- 2 väčšia jablká
- 1-2 PL kr. cukor
- štipka soli
- čili podľa chuti
Inštrukcie
-
Jablká olúpeme a nakrájame na malé kocky.
-
Dáme do hrnca a posypeme cukrom (podľa chuti a podľa kyslosti jabĺk. Čatní má byť naozaj sladké aj pálivé).
-
Ak je treba, môžeme podliať máličko vodou, naozaj iba trošku, nemá byť z toho kompót. Ja nepodlievam vôbec, stojím pri tom a miešam.
-
Jablká pustia za chvíľu dosť šťavy na to, aby sa nepripálili.
-
Pridáme čili podľa chuti a podusíme cca 3-5 min. Toľko stačí jablkám aby boli mäkké. Pridať štipku soli a je to hotovo.
Poznámky k receptu
Je dobré nechať čatní prejsť do druhého dňa v chladničke, pikantnosť prejde až do jabĺk. Ja to podávam k pašteke, ku syrom, k prírodnému mäsu ..... Robím vždy čerstvé (v chladničke vydrží určite 2 týždne - viac nemám odskúšané ;-)), ale dá sa aj sterilizovať. Príprava nezaberie viac ako 15 min aj s lúpaním jabĺk.