Medzevske halušky
Lokálna špecialita
Ingrediencie
  • soľ - / ako jediné korenie /
  • 8 - 10 ks zemiakov
  • 30 dkg polohrubej múky
  • 1 ks vajce / vylepší chuť halušiek ale nemusí byť /
  • olej /na pokvapkanie uvarených halušiek /
  • 1-2 ks väčšie cibule
  • ½ až ¾ pravého masla
  • 1 kyslú pochúťkovú smotanu na dochutenie haluškovej kaše
  • poznámka: Ak nemáme smotanu alternatívne môžeme použiť mäkké syry a tatársku omáčku.
Inštrukcie
  1. Halušky
  2. Postavíme do väčšieho hrnca variť vodu a ochutíme soľou, minimálne 1 polievková lyžica.
  3. Kým voda na halušky zovrie, pripravíme si cesto.
  4. Múku jemne osolíme, pridávame postupne pomaly vodu a miešame.
  5. Na prilepšenie chuti halušiek pridávame prípadne do cesta aj jedno až dve vajcia, ale aj bez nich to sa dá a halušky – teda obyčaj. „nokerdle“ určite sa podaria.
  6. Hotové cesto hustej a prelievajúcej sa konzistencie, varechou pretláčam cez haluškový cedák.
  7. Povaríme krátko, kým sa halušky nevyplávajú späť na hladinu a vriaca voda sa začne peniť.
  8. Potom hneď halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Napokon halušky v miske pokvapkáme troškou oleja, aby sa nezlepili.
  9. Halušková kaša
  10. Očistené a na kocky pokrájané zemiaky uvaríme osolenej vode.
  11. Tá musí byť chuťovo príjemná, nepresolená, pretože sa po uvarení zemiakov použije na kašu. Množstvo vody na varenie zemiakov je len také, aby presne boli zaliate kocky zemiakov vodou.
  12. Po uvarení zemiakov asi 10 min. zemiaky odstavíme z varu a necháme mierne vychladnúť. Celý objem aj s tou vodou potom zmixujeme Potom pridáme kyslú pochúťkovou smotanu a premixujeme.
  13. Cibuľka s maslom
  14. Jednu väčšiu až dve stredne veľké cibule pokrákame na jemné mesiačiky.
  15. Na panvici dáme rozpustiť maslo. Akonáhle rozpustené začne peniť, nasypeme naň celé množstvo pokrájanej cibule, jemne osolenej a na miernom ohni pomaly smažíme.
  16. Cibuľka musí nadobudnúť zlatistý odtieň až potom je chutná na haluškách, keď je jemne do chrumkava. Malú časť prepraženého cibuľkového masla vlejem ako príchuť do hotovej zemiakovej kaše a zamiešam.
  17. Usmažená cibuľka sa podáva navrch hotového jedla, kde sa štedro po haluškách rozložená poleje maslom.