Medzevske halušky
Lokálna špecialita
Ingrediencie
- soľ - / ako jediné korenie /
- 8 - 10 ks zemiakov
- 30 dkg polohrubej múky
- 1 ks vajce / vylepší chuť halušiek ale nemusí byť /
- olej /na pokvapkanie uvarených halušiek /
- 1-2 ks väčšie cibule
- ½ až ¾ pravého masla
- 1 kyslú pochúťkovú smotanu na dochutenie haluškovej kaše
- poznámka: Ak nemáme smotanu alternatívne môžeme použiť mäkké syry a tatársku omáčku.
Inštrukcie
-
Halušky
-
Postavíme do väčšieho hrnca variť vodu a ochutíme soľou, minimálne 1 polievková lyžica.
-
Kým voda na halušky zovrie, pripravíme si cesto.
-
Múku jemne osolíme, pridávame postupne pomaly vodu a miešame.
-
Na prilepšenie chuti halušiek pridávame prípadne do cesta aj jedno až dve vajcia, ale aj bez nich to sa dá a halušky – teda obyčaj. „nokerdle“ určite sa podaria.
-
Hotové cesto hustej a prelievajúcej sa konzistencie, varechou pretláčam cez haluškový cedák.
-
Povaríme krátko, kým sa halušky nevyplávajú späť na hladinu a vriaca voda sa začne peniť.
-
Potom hneď halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Napokon halušky v miske pokvapkáme troškou oleja, aby sa nezlepili.
-
Halušková kaša
-
Očistené a na kocky pokrájané zemiaky uvaríme osolenej vode.
-
Tá musí byť chuťovo príjemná, nepresolená, pretože sa po uvarení zemiakov použije na kašu. Množstvo vody na varenie zemiakov je len také, aby presne boli zaliate kocky zemiakov vodou.
-
Po uvarení zemiakov asi 10 min. zemiaky odstavíme z varu a necháme mierne vychladnúť. Celý objem aj s tou vodou potom zmixujeme Potom pridáme kyslú pochúťkovou smotanu a premixujeme.
-
Cibuľka s maslom
-
Jednu väčšiu až dve stredne veľké cibule pokrákame na jemné mesiačiky.
-
Na panvici dáme rozpustiť maslo. Akonáhle rozpustené začne peniť, nasypeme naň celé množstvo pokrájanej cibule, jemne osolenej a na miernom ohni pomaly smažíme.
-
Cibuľka musí nadobudnúť zlatistý odtieň až potom je chutná na haluškách, keď je jemne do chrumkava. Malú časť prepraženého cibuľkového masla vlejem ako príchuť do hotovej zemiakovej kaše a zamiešam.
-
Usmažená cibuľka sa podáva navrch hotového jedla, kde sa štedro po haluškách rozložená poleje maslom.