- 1 kg očistených umytých jahôd
- 400 g kr. cukru
-
Záleží od Vás, aký džem chcete spraviť. Hustejší na plnenie do buchiet, alebo redší na natieranie na chleba. S kúskami jahôd, alebo krásny hladký krémový. Všetky kombinácie sa dajú spraviť z rovnakých surovín.
-
Ak chceme krásny hladký džem, tak jahody normálne pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak chceme kúsky jahôd, tak jahody len popučíme rukami (je dobré si ich predtým dobre umyť).
-
Pučíme ich dovtedy, kým nedosiahneme želanú štruktúru. Pridáme cukor a varíme. Ak chcete redší džem, stačí pomaly variť hodinku a zredukujeme tak o 20%. Ak chceme hustejší, zredukujeme o 40 aj viac percent.
Na sterilizovanie použijeme metódu tzv. SUCHÝ DUNCT. Ďžem privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych suchých pohárov (zohriať ich môžeme vriacou vodou - tá sa rýchlo odparí). Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi obsahom pohára a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť. Vďaka tejto metóde sa zohreje vzduch v pohári a horúci vzduch sa rozpína a teda vytlačí sa sám z pohára. Cukor konzervuje, takže iný konzervant nutný nie je. Okrem toho sme odtiaľ dostali takmer všetok vzduch. Odporúčam plniť ho do max 2 decových pohárov 🙂