Stratené vajcia
Určite ste o nich počuli a neverili by ste aké ľahké je ich urobiť.
Ingrediencie
- cot - pol deci
- vajíčka podľa apetítu - výhradne čerstvé.
Inštrukcie
-
Čím čerstvejšie sú vajíčka, tým lepší bude výsledok.
-
Čerstvé vajíčka sa totiž vyznačujú tým, že bielok drží pokope a je hustejší. Čím je vajíčko staršie, tým je bielok tekutejší a VODNATEJŠÍ.
-
Do menšej misky rozbijeme vajíčko. Nie je dobré robiť naraz viac, ako 1 kus.
-
Ocot vylejeme do vriacej vody (ideálne nech vrie tak 3-4 litre). Ak máme TURBOČERSTVÉ vajíčka, ocon vôbec nepotrebujeme
-
Vodu v hrnci privedieme do varu a vareškou ju zamiešame a rozvírime - spravíme vodný kolotoč :-).
-
Do vriacej a rozvírenej vody opatrne vlejeme vajíčka - jedno po druhom a už nič s nimi nerobíme.
-
Už len privedieme vodu do mierneho varu a keď začne pomaličky vrieť, odstavíme, zakryjeme a po 2 minútach môžeme podávať. Bielka sú celé uvarené a žĺtka sú polotekuté.
-
Ak chcete, aby boli tekutejšie, tak vodu neprivádzajte do varu, len ich nechajte dôsť 3-4 minútky. Treba skúsiť priebežne.
-
Po vybratí z vody odporúčam opláchnuť ich ešte v čistej vode. Predsa len ten ocot nie každému musí chutiť 🙂
-
Výsledok záleží aj od čerstvosti vajec. Najlepšie stratené vajcia sú z čo najčerstvejších vajec.