Dokonalé hranolky
Tieto hranolky sú ako od michelinského šéfkuchára.
Ingrediencie
  • zemiaky typu C iné nie sú také dobré na hranolky
  • olej
  • soľ
Inštrukcie
  1. Príprava dokonalých hranoliek nie je taká jednoduchá, ako nám ukazujú reklamy. Tepelná úprava je viacnásobná a príprava hranoliek prebieha v troch fázach.
  2. Je takmer nemysliteľné, aby sa DOKONALÉ hranolky pripravovali v deň ich konzumácie s celým týmto postupom. Je tu však jedna dobrá správa.
  3. Po druhej fáze môžete hranolky nechať v chladničke aj 2 dni.
  4. Takto predpripravené hranolky potom už absolvujú tesne pred podávaním len tretiu fázu.
  5. fáza:
  6. Zemiaky očistíme a dbáme na to, aby neboli na vzduchu, čiže ich dávame do vody. nakrájame ich na požadovaný tvar a dáme d druhého hrnca variť vodu so soľou (ešte nie zemiaky).
  7. Tesne predtým, ako začne voda vrieť, tak zemiaky z druhého hrnca so studenou vodou vložíme do vriacej vody.
  8. Pokiaľ by sme ich začali variť od studena v tom istom hrnci, tak by sa veľmi veľa chutí zo zemiakov vyvarilo do vody, takto tomu zabránime. Zemiaky uvaríme viac, ako na skus, ale ešte sa nesmú rozvárať.
  9. Proste takých 10-15 minút. Dosť záleží aj od zemiakov - treba skúsiť - nesmú sa rozvariť.
  10. Zlejeme vodu a necháme ich vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom ešte na hodinu do chladničky na samý spodok (tam je najchladnejšie).
  11. V chladničke sa nám zemiaky zbavia prebytočnej vlhkosti a obschnú.
  12. fáza:
  13. Fritézu (alebo panvicu) zohrejeme na 130°C a krátko osmažíme - len aby sa vytvorila tenká "škrupinka".
  14. Teraz je dôležité, aby ste mali nádobu (panvica, hrniec, fritéza), kde sa dá nastaviť teplota.
  15. Fritujeme po malých dávkach, necháme odkvapkať a zase vychladiť a potom ešte pol hodinka v chladničke.
  16. fáza
  17. Olej nahrejeme na 180°C. Hranolky fritujeme do požadovaného sfarbenia a stupňa chumkavosti.
  18. Prebytočného tuku sa zbavíme papierovou utierkou a najlepšie je servírovať ich ešte teplé.
  19. Nezabudnite, prvú a druhú fázu robíme v jeden deň a dokončujeme ich na druhý, alebo tretí deň už pred ich konzumáciou.