
Dokonalé hranolky
Tieto hranolky sú ako od michelinského šéfkuchára.
Ingrediencie
- zemiaky typu C iné nie sú také dobré na hranolky
- olej
- soľ
Inštrukcie
-
Príprava dokonalých hranoliek nie je taká jednoduchá, ako nám ukazujú reklamy. Tepelná úprava je viacnásobná a príprava hranoliek prebieha v troch fázach.
-
Je takmer nemysliteľné, aby sa DOKONALÉ hranolky pripravovali v deň ich konzumácie s celým týmto postupom. Je tu však jedna dobrá správa.
-
Po druhej fáze môžete hranolky nechať v chladničke aj 2 dni.
-
Takto predpripravené hranolky potom už absolvujú tesne pred podávaním len tretiu fázu.
-
fáza:
-
Zemiaky očistíme a dbáme na to, aby neboli na vzduchu, čiže ich dávame do vody. nakrájame ich na požadovaný tvar a dáme d druhého hrnca variť vodu so soľou (ešte nie zemiaky).
-
Tesne predtým, ako začne voda vrieť, tak zemiaky z druhého hrnca so studenou vodou vložíme do vriacej vody.
-
Pokiaľ by sme ich začali variť od studena v tom istom hrnci, tak by sa veľmi veľa chutí zo zemiakov vyvarilo do vody, takto tomu zabránime. Zemiaky uvaríme viac, ako na skus, ale ešte sa nesmú rozvárať.
-
Proste takých 10-15 minút. Dosť záleží aj od zemiakov - treba skúsiť - nesmú sa rozvariť.
-
Zlejeme vodu a necháme ich vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom ešte na hodinu do chladničky na samý spodok (tam je najchladnejšie).
-
V chladničke sa nám zemiaky zbavia prebytočnej vlhkosti a obschnú.
-
fáza:
-
Fritézu (alebo panvicu) zohrejeme na 130°C a krátko osmažíme - len aby sa vytvorila tenká "škrupinka".
-
Teraz je dôležité, aby ste mali nádobu (panvica, hrniec, fritéza), kde sa dá nastaviť teplota.
-
Fritujeme po malých dávkach, necháme odkvapkať a zase vychladiť a potom ešte pol hodinka v chladničke.
-
fáza
-
Olej nahrejeme na 180°C. Hranolky fritujeme do požadovaného sfarbenia a stupňa chumkavosti.
-
Prebytočného tuku sa zbavíme papierovou utierkou a najlepšie je servírovať ich ešte teplé.
-
Nezabudnite, prvú a druhú fázu robíme v jeden deň a dokončujeme ich na druhý, alebo tretí deň už pred ich konzumáciou.
ja pečiem v teplovzdušnej fritéze (orava airy) a sú len nakrájané spolu s batatami a fritované bez oleja čiže aj zdravšia forma