Čvachtavé halušky
Moja starká skoro ovdovela a keďže mala veľkú záhradu a hospodárstvo, chodil jej pomáhať nádenník z blízkej dediny. Keď sa ho spýtala, čo bude jesť, jeho odpoveďou bolo : "Gazdiná, len tých čvachtavých halušiek mi navarte ... "
Ingrediencie
  • 300 g zemiaky
  • podľa nasiakavosti zemiakov múka polohrubá
  • soľ
  • na omastok:
  • 100 g domáca údená slanina
  • 1 ks cibuľa
  • 2 dl mlieko
  • 4 ks vajcia
Inštrukcie
  1. Halušky si urobíme podľa svojho receptu a spôsobu prípravy. Ocedíme ich, premyjeme, dáme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
  2. Slaninku nakrájame nadrobno a dáme vyškvariť
  3. Po chvíli pridáme k slanine aj nakránanú cibuľu a spolu restujeme do zlatohneda.
  4. Zalejeme mliekom ... Na jedno vajce dávam 0,5 dl mlieka.
  5. Pridáme vajcia ...
  6. ... a za stáleho miešania ich necháme stuhnúť ... máme vlastne praženicu so šťavou lahodnej chuti po údenej slaninke ... osolíme podľa potreby ...
  7. Na tanier dáme horúce halušky, pridáme omastok, zamiešame, posypeme pažítkou a podávame ...