Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém
Netreba kupovať pálivé paprikové krémy s konzervantami a umelinami, ked si oveľa lepší dokážete ľahko pripraviť Vy sami doma z čerstvých surovín.
Ingrediencie
- 150 gramov čerstvej dlhej červenej pálivej papriky alebo čerstvých feferoniek
- 150 gramov čerstvej červenej papriky kápie
- 75 gramov soli
Inštrukcie
-
Kápiu prekrojíme na polovicu, zbavíme stopky,jadrovníka, žiliek a semienok, umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Čerstvé červené pálivé papriky umyjeme, odkrojíme len koniec so stopkou, semienka neodstraňujeme, pokrájame na malé kúsky.
-
Do cuttera dáme pokrájané pálivé papriky, pokrájanú kápiu, pridáme odvážené množstvo soli a kutrujeme na krém tak, aby zostali maličké kúsky, ktoré budeme cítiť na jazyku.
-
Sterilizované čisté zaváraninové poháre naplníme domácim paprikovým krémom, uzavrieme viečkom a odložíme na poličku do špajze.
-
Domáci pálivý paprikový krém netreba vôbec sterilizovať, pretože soľ dostatočne konzervuje. Krém sa nekazí a neplesnivie.
-
Tento domáci výrobok vydrží bez ujmy i dlhšie ako jeden rok. Ked však pohár otvoríme, vydrží v chladničke bez ujmy až do spotrebovania, ale u nás doma sa spotrebuje veľmi rýchlo.
-
Pálivý krém robievam v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky. Krém je sametovejší a oveľa chutnejší než kupované krémy.
-
Paprikový krém pridávam do polievok, šalátov, nátierok, slaných krémov, omáčok,
-
k rôznym mäsám na šťave, do gulášov. Krém používam tiež na marinovanie najrôznejších druhov mäsa na grilovanie a zeleniny na grilovanie. Pre slanosť krém nie je vhodný ako samostatná chuťovka.
Poznámky k receptu
Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém je vynikajúci produkt na čisto prírodnej báze. Neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ. Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Je to skvelý domáci polotovar so širokým využitím.