Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém
Netreba kupovať pálivé paprikové krémy s konzervantami a umelinami, ked si oveľa lepší dokážete ľahko pripraviť Vy sami doma z čerstvých surovín.
Ingrediencie
  • 150 gramov čerstvej dlhej červenej pálivej papriky alebo čerstvých feferoniek
  • 150 gramov čerstvej červenej papriky kápie
  • 75 gramov soli
Inštrukcie
  1. Kápiu prekrojíme na polovicu, zbavíme stopky,jadrovníka, žiliek a semienok, umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Čerstvé červené pálivé papriky umyjeme, odkrojíme len koniec so stopkou, semienka neodstraňujeme, pokrájame na malé kúsky.
  2. Do cuttera dáme pokrájané pálivé papriky, pokrájanú kápiu, pridáme odvážené množstvo soli a kutrujeme na krém tak, aby zostali maličké kúsky, ktoré budeme cítiť na jazyku.
  3. Sterilizované čisté zaváraninové poháre naplníme domácim paprikovým krémom, uzavrieme viečkom a odložíme na poličku do špajze.
  4. Domáci pálivý paprikový krém netreba vôbec sterilizovať, pretože soľ dostatočne konzervuje. Krém sa nekazí a neplesnivie.
  5. Tento domáci výrobok vydrží bez ujmy i dlhšie ako jeden rok. Ked však pohár otvoríme, vydrží v chladničke bez ujmy až do spotrebovania, ale u nás doma sa spotrebuje veľmi rýchlo.
  6. Pálivý krém robievam v pomere 1:1 sladkej a pálivej papriky. Krém je sametovejší a oveľa chutnejší než kupované krémy.
  7. Paprikový krém pridávam do polievok, šalátov, nátierok, slaných krémov, omáčok,
  8. k rôznym mäsám na šťave, do gulášov. Krém používam tiež na marinovanie najrôznejších druhov mäsa na grilovanie a zeleniny na grilovanie. Pre slanosť krém nie je vhodný ako samostatná chuťovka.
Poznámky k receptu

Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém je vynikajúci produkt na čisto prírodnej báze. Neobsahuje žiadne konzervanty, postačí samotná soľ. Recept odporúčam milovníkom ostrých jedál, príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Je to skvelý domáci polotovar so širokým využitím.