Domáca kvasená kapusta do pohárov
Nie každý má možnosť kvasiť doma kapustu v sudoch alebo kúpiť kvasenú kapustu na trhu. Táto kapusta sa dá však úspešne pripraviť do pohárov aj v panelákovom byte a môže byť doma kedykoľvek v špajzi vždy po ruke.
Ingrediencie
  • 1000 gramov čerstvej bielej hlávkovej kapusty
  • 300 gramov cibule
  • 1 jablko Granny Smith
  • 3 kusy čerstvého chrenu
  • 30 g soli na 1 kg kapusty /1 lyžica/
  • 2 lyžice celej rasce
  • na 1 zaváraninový pohár o objeme 7 2 dcl počítame:
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 1 bobkový list
  • prevarená vychladnutá voda podľa potreby
Inštrukcie
  1. Kvasenú kapustu robím týmto spôsobom doma už niekoľko rokov a vždy mám v špajzi na poličke pripravených po ruke niekoľko pohárov navarenie dobrôt z kapusty.
  2. Ako prvé umyjeme zaváraninové sklené poháre o objeme 7,2 dcl a viečka, necháme oschnúť a sú pripravené na plnenie.
  3. Kúpime tvrdú hlávku bielej kapusty, očistíme od vrchných a poškodených listov, rozkrojíme ostrým nožom hlávku kapusty na štvrtiny, vyrežeme tvrdý hlúb /koštiaľ/ a tuhé rebrá. Kapustu pokrájame na menšie pásy, ktoré potom nožom pokrájame na dlhšie úzke prúžky alebo nastrúhame na ručnom strúhadle či v kuchynskom robote. Kapustu dáme do primerane veľkej nádoby.
  4. Cibuľu očistíme, nakrájame na tenké polkolieska a rozoberieme na prúžky. Cibuľu pridáme k nastrúhanej kapuste, posypeme soľou a celou rascou. Dobre všetko spolu premiešame a poriadne stlačíme rukami. Niekde kapustu dodnes šľapú nohami alebo zaťažia igelitovou taškou naplnenou vodou či obalenou tehlou.
  5. Kapustu odložíme na 4 hodiny do chladu, aby nasolená kapusta skrehla a pustila dostatok vody. Touto šťavou budeme zalievať kapust v naplnených pohároch. Odstátu kapustu natlačíme poriadne do pohárov a temer až po okraj dolejeme pustenou šťavou. Pokiaľ by bolo šťavy málo, doplníme vychladnutou prevarenou vodou, aby tekutina bola asi 0,5 cm pod okrajom pohárov.
  6. Naplnené poháre zaviečkujeme, skontrolujeme, či viečka dobre tesnia. Poháre dáme do pekáča alebo na podnos, ktorý položíme do tepla, najlepšie k radiátoru. Poháre denne kontrolujeme zrakom, pretože pri kvasení začne vytekať niečo šťavy na podnos s typickým odorom, ktorý nám však teraz bude príjemný.
  7. Vytečenú šťavu vylejeme, podnos umyjeme a utrieme do sucha, rovnako i poháre. Viečka sa nám síce vydujú, ale sa časom vcucnú a narovnajú. Pokiaľ by niektoré viečko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocou hlavice na zaváranie. V prípade potreby dolejeme vychladnutou prevarenou vodou a viečko vymeníme za nové.
  8. Ochutenie kvasenej kapusty záleží na každom z nás. Na 1 kg kapusty dávam 30 gramov soli, 2 lyžice celej rasce, 300 gramov cibule. Do jedného pohára dám na spodok 1 bobkový list, 6 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky celého nového korenia 2 guľôčky celých borievok. Do pohárov pridám pár kúskov očisteného chrenu, kapusta zostane tvrdšia, príjemne chrumkavá, pridám kyslejšie jablko pre zlepšenie chuti.
Poznámky k receptu

Je výhodné použiť poháre so závitmi a závitovými viečkami, dajú sa ľahko zakrútiť a dobre držia. výhodou je, že byt počas kvasenia kapusty nesmrdí ako pri kvasení v sudoch. Táto kvasená kapusta je vynikajúca na varenie kapustových polievok, na prípravu príloh z dusenej kapusty, zabíjačkovej kapusty s mäsom, klobásou, kapustových omáčok, rôznych kapustových šalátov a množstva iných dobrôt z kapusty. Táto kvasená kapusta je doma vždy po ruke, 1 pohár kapusty postačí na varenie pre 4 osoby. Vždy spravím do zásoby 6 až 7 pohárov, ked miniem, spravím dalšiu várku. Z jednej hlávky kapusty o váhe cca 2200 gramov sa pripraví asi 6 pohárov o uvedenom objeme. Každý si môže doma pripraviť kvasenú kapustu podľa vlastných nárokov na množstvo a prácu, pritom bez problémov i v kuchyni v paneláku a nemusí kvasenú kapustu kupovať. Napokon vlastná kvasená kapusta je predsa len domáca a je oveľa lacnejšia a oveľa lepšia ako kupovaná.