
- 1000 gramov čerstvej bielej hlávkovej kapusty
- 300 gramov cibule
- 1 jablko Granny Smith
- 3 kusy čerstvého chrenu
- 30 g soli na 1 kg kapusty /1 lyžica/
- 2 lyžice celej rasce
- na 1 zaváraninový pohár o objeme 7 2 dcl počítame:
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 guľôčky celých borievok
- 1 bobkový list
- prevarená vychladnutá voda podľa potreby
-
Kvasenú kapustu robím týmto spôsobom doma už niekoľko rokov a vždy mám v špajzi na poličke pripravených po ruke niekoľko pohárov navarenie dobrôt z kapusty.
-
Ako prvé umyjeme zaváraninové sklené poháre o objeme 7,2 dcl a viečka, necháme oschnúť a sú pripravené na plnenie.
-
Kúpime tvrdú hlávku bielej kapusty, očistíme od vrchných a poškodených listov, rozkrojíme ostrým nožom hlávku kapusty na štvrtiny, vyrežeme tvrdý hlúb /koštiaľ/ a tuhé rebrá. Kapustu pokrájame na menšie pásy, ktoré potom nožom pokrájame na dlhšie úzke prúžky alebo nastrúhame na ručnom strúhadle či v kuchynskom robote. Kapustu dáme do primerane veľkej nádoby.
-
Cibuľu očistíme, nakrájame na tenké polkolieska a rozoberieme na prúžky. Cibuľu pridáme k nastrúhanej kapuste, posypeme soľou a celou rascou. Dobre všetko spolu premiešame a poriadne stlačíme rukami. Niekde kapustu dodnes šľapú nohami alebo zaťažia igelitovou taškou naplnenou vodou či obalenou tehlou.
-
Kapustu odložíme na 4 hodiny do chladu, aby nasolená kapusta skrehla a pustila dostatok vody. Touto šťavou budeme zalievať kapust v naplnených pohároch. Odstátu kapustu natlačíme poriadne do pohárov a temer až po okraj dolejeme pustenou šťavou. Pokiaľ by bolo šťavy málo, doplníme vychladnutou prevarenou vodou, aby tekutina bola asi 0,5 cm pod okrajom pohárov.
-
Naplnené poháre zaviečkujeme, skontrolujeme, či viečka dobre tesnia. Poháre dáme do pekáča alebo na podnos, ktorý položíme do tepla, najlepšie k radiátoru. Poháre denne kontrolujeme zrakom, pretože pri kvasení začne vytekať niečo šťavy na podnos s typickým odorom, ktorý nám však teraz bude príjemný.
-
Vytečenú šťavu vylejeme, podnos umyjeme a utrieme do sucha, rovnako i poháre. Viečka sa nám síce vydujú, ale sa časom vcucnú a narovnajú. Pokiaľ by niektoré viečko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocou hlavice na zaváranie. V prípade potreby dolejeme vychladnutou prevarenou vodou a viečko vymeníme za nové.
-
Ochutenie kvasenej kapusty záleží na každom z nás. Na 1 kg kapusty dávam 30 gramov soli, 2 lyžice celej rasce, 300 gramov cibule. Do jedného pohára dám na spodok 1 bobkový list, 6 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky celého nového korenia 2 guľôčky celých borievok. Do pohárov pridám pár kúskov očisteného chrenu, kapusta zostane tvrdšia, príjemne chrumkavá, pridám kyslejšie jablko pre zlepšenie chuti.
Je výhodné použiť poháre so závitmi a závitovými viečkami, dajú sa ľahko zakrútiť a dobre držia. výhodou je, že byt počas kvasenia kapusty nesmrdí ako pri kvasení v sudoch. Táto kvasená kapusta je vynikajúca na varenie kapustových polievok, na prípravu príloh z dusenej kapusty, zabíjačkovej kapusty s mäsom, klobásou, kapustových omáčok, rôznych kapustových šalátov a množstva iných dobrôt z kapusty. Táto kvasená kapusta je doma vždy po ruke, 1 pohár kapusty postačí na varenie pre 4 osoby. Vždy spravím do zásoby 6 až 7 pohárov, ked miniem, spravím dalšiu várku. Z jednej hlávky kapusty o váhe cca 2200 gramov sa pripraví asi 6 pohárov o uvedenom objeme. Každý si môže doma pripraviť kvasenú kapustu podľa vlastných nárokov na množstvo a prácu, pritom bez problémov i v kuchyni v paneláku a nemusí kvasenú kapustu kupovať. Napokon vlastná kvasená kapusta je predsa len domáca a je oveľa lacnejšia a oveľa lepšia ako kupovaná.
kapustu tak zavaram už niekolko rokov,teraz som použila posledný pohjar je vynikajúca len málo šťavy takmer sucha ale kyslá je.