Dijonské zemiaky
Ryba a citrusy - ideálna kombinácia. Ryba by mala byť na tanieri minimálne 1x za týždeň.
Ingrediencie
  • 750 g menších zemiakov 1/2 pomaranča, 2 pstruhy alebo iné menšie ryby po 300g, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, soľ, korenie, hladkú múku, 40g rastlinného masla, 40g masla, 2 lyžice mandľových lupienkov, petržlenovú vňať
  • 800 g zemiakov 50g masla, 100ml šľahačkovej smotany, 1-2 cibule, alebo 1 pórik, 1 kopcovitú lyžicu pikantnej francúzskej horčice, soľ, mleté čierne korenie
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme.
  2. Z polovice dôkladne umtého pomaranča olúpeme šupku a pokrájame ju na tenké pásiky.
  3. Opláchnuté ryby osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a zľahka obalíme v múke.
  4. Opekáme ich vo väčšej panvici na rastlinnom masle z každej strany 3-4 minúty.
  5. Vyberieme a dáme na teplé miesto.
  6. Do panvice vložíme maslo, kratko na ňom orestujeme mandľové lupienky a primiešame k nim pokrájanú pomarančovú kôru a trochu pomarančovej šťavy.
  7. Pomarančovým maslom polejeme porcie ryby so zemiakmi. Posypeme petržlenom.
  8. Taká vysokoškolská internátna gastronómia.
  9. Zemiaky ošupeme, umyjeme a pokrájame na tenké plátky. V kastróle rozpustíme maslo a zemiaky na ňom orestujeme. Keď získajú peknú zlatistú farbu, posolíme ich, okoreníme a prikryté ich dusíme 15 minút. Medzitým zmiešame sladkú smotanu s horčicou a s nadrobno posekanou cibuľkou alebo pórikom.
  10. Zmes vylejeme na zemiaky. Ešte chvíľku pečieme na platni za občasného potrasenia kastróla. Ihneď podávame.