Moje zavárané vlašské orechy
Čo robiť, ked potrebujeme uskladniť na dlhšiu dobu orechy? Kedysi som ich dávala do mrazáku, teraz to robím podľa tohoto spoľahlivého receptu už niekoľko rokov, a nielen orechy, ale i mandle, lieskové oriešky a iné.
Ingrediencie
  • 1000 gramov vlašských orechov
  • zaváraninové poháre s viečkami
Inštrukcie
  1. Vlašské orechy vylúpeme zo škrupinky alebo kúpime už pekné zdravé vylúpané orechy. Podstatné je, aby boli dobre vysušené. Do suchých a čistých zaváraninových pohárov vložíme suché orechy a a poháre zaviečkujeme.
  2. Na spodok veľkého hrnca položíme kuchynskú utierku, na ktorú položíme zaviečkované poháre s orechmi, podlejeme vodou, necháme ohriať a sterilizujeme v pare prikryté asi 20 minút na 80 ° stupňoch C. Po tejto dobe poháre s orechmi vyberieme, poháre utrieme do sucha a skontrolujeme, či sa dobre chytili všetky viečka.
  3. Poháre prevrátime na deku hore dnom, zakryjeme a necháme v deke úplne vychladnúť. Vychladnuté poháre odložíme do tmavej chladnej špajze na policu. Takto zavarené orechy vydržia bez zmeny farby a chuti, bez akejkoľvek ujmy viac rokov.
  4. Po otvorení skladujeme orechy do spotrebovania v chladničke.
Poznámky k receptu

Zaváranie vlašských orechov je výhodnejší spôsob než skladovanie v mrazničke. Orechmi môžeme naplniť poháre rôznej veľkosti podľa predpokladu jednorazového potrebného množstva. Orechy sú potom po celý čas po ruke pripravené na použitie. Týmto spôsobom môžeme zavariť i mandle, píniové oriešky, lieskové oriešky a iné.