Deň a noc
Na nete je kopec receptov s týmto názvom, ale takýto linecký som veru nenašla a tak som siahla po mojej starej receptovej písanke, kde som si recept poznačila od svojej babky pred 30. rokmi. Veru nesklamal.
Ingrediencie
- 750 g múka hladká špeciál
- 375 g maslo
- 250 g cukor krupica
- citrónová kôra
- 2 ks vaječný žĺtok
- 1 ks vaječný bielok
- 3 PL pochúťková smotana
- 2 PL kakao holandské
- marhuľový džem
- Poleva
- 300 ml voda
- 6 PL cukor krupica
- 6 PL kakao holandské
- 250 g orechy vlašské
Inštrukcie
-
Z múky, masla, cukru, žĺtkov a pochuťkovej smotany vypracujeme cesto, ktoré môžeme ochutiť citrónovou kôrou. Ja aj do cukru krupica pridávam na tento účel vanilkový struk, takže vanilku som nedávala.
-
Kto chce môže pridať aj prášok do pečiva prípadne za ČL sódy bikarbóny. Vypracované cesto rozdelíme na polovicu a do druhej vmiešame kakaový prášok. Časť múky môžeme nahradiť zlatým klasom.
-
Na plech rozvaľkáme najskôr tmavé cesto, naň natrieme hrubšiu vrstvu lekváru.
-
Potom rozvaľkáme svetlé cesto. na bledé cesto rozotrieme vaječný bielok a naň rovnomerne rosypeme sekané vlašské orechy. Pečieme v rúre podľa svojich zvyklostí. Piekla som na 165 stupňov 35 minút.
Poznámky k receptu
Po upečení ešte horúci koláčik polejeme kakaovou polevou. Polevu pripravíme z cukru a vody,ktoré uvaríme na niť a potom do hladka vmiešame kakao.