Deň a noc
Na nete je kopec receptov s týmto názvom, ale takýto linecký som veru nenašla a tak som siahla po mojej starej receptovej písanke, kde som si recept poznačila od svojej babky pred 30. rokmi. Veru nesklamal.
Ingrediencie
  • 750 g múka hladká špeciál
  • 375 g maslo
  • 250 g cukor krupica
  • citrónová kôra
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 1 ks vaječný bielok
  • 3 PL pochúťková smotana
  • 2 PL kakao holandské
  • marhuľový džem
  • Poleva
  • 300 ml voda
  • 6 PL cukor krupica
  • 6 PL kakao holandské
  • 250 g orechy vlašské
Inštrukcie
  1. Z múky, masla, cukru, žĺtkov a pochuťkovej smotany vypracujeme cesto, ktoré môžeme ochutiť citrónovou kôrou. Ja aj do cukru krupica pridávam na tento účel vanilkový struk, takže vanilku som nedávala.
  2. Kto chce môže pridať aj prášok do pečiva prípadne za ČL sódy bikarbóny. Vypracované cesto rozdelíme na polovicu a do druhej vmiešame kakaový prášok. Časť múky môžeme nahradiť zlatým klasom.
  3. Na plech rozvaľkáme najskôr tmavé cesto, naň natrieme hrubšiu vrstvu lekváru.
  4. Potom rozvaľkáme svetlé cesto. na bledé cesto rozotrieme vaječný bielok a naň rovnomerne rosypeme sekané vlašské orechy. Pečieme v rúre podľa svojich zvyklostí. Piekla som na 165 stupňov 35 minút.
Poznámky k receptu

Po upečení ešte horúci koláčik polejeme kakaovou polevou. Polevu pripravíme z cukru a vody,ktoré uvaríme na niť a potom do hladka vmiešame kakao.