Kalkýš (Keltýš, Birač)
Neuveriteľný zdroj vitamínov. Napriek tomu, že je to zdravé, je to aj sladká ňamka. Lokálna špacialita.
Ingrediencie
- 1 pohár raže 250 ml
- 1 pohár pšenice
- 650 gramov hrubej múky
Inštrukcie
-
Raž a pšenicu preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme (najlepšie cez noc) napučať.
-
Na druhý deň ráno umiestnime na plech mokrú utierku a udržiavame vlhké a po 4-6 dňoch by to malo byť dostatočne vyklíčené (ešte nesmú byť klíčky zelené).
-
Keď sú klíčky naklíčené, pomelieme ich s korienkami na mäsovom mlynčeku, prípadne rozmixujeme v mixéri. K pomletej mase pridáme 2 litre vody, precedíme a dobre vytlačíme. Máme dostať celkom 2,5 l bielej tekutiny.
-
Do väčšieho hrnca dáme múku a postupne vmiešame 2,3 l vody z kalkýša.
-
Vymiešame na homogénne riedke cesto. Vylejeme ho do väčšieho pekáča (alebo viacej menších), do ktorého sme pridali trošku kalkýšovej vody (to, čo nám ostalo nad 2,3 litra).
-
Kalkýš vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C cca 3 hodiny. Cesto sa najprv trošku zdvihne, ale nakoniec klesne. Počas pečenia môžeme semtam otvoriť rúru, aby sme vypustili prebytočnú paru.
-
Treba sledovať, aby kalkýš nevykypel do rúry. Pri pečení sa nám vytvorí kôrka. Keď sú okraje do hneda a stred do zlatova - až zlatohneda, kalkýš je upečený.
-
Jeme ho vychladnutý - studený. Konzistenciou pripomína kašu, alebo trošku zcukornatený med. Chuťovo je nasladkastý a cítiť v ňom jeseň a silu zeme. Uskladňujeme ho v chladničke tak 7-8 dní...
-
Toto množstvo je dosť veľké, preto sa môže polovica pripravenej vody ZAMRAZIŤ a použijeme len 325 gramov múky a zo zamrazenej vody môžeme spraviť druhú polovicu neskôr.