- 2000 gramov bielej hlávkovej kapusty
- 1000 gramov rôznofarebnej čerstvej zeleninovej sladkej papriky
- 1000 gramov uhorky hadovky
- 500 gramov cibule
- 400 gramov čerstvej mrkvy
- 300 ml 8 % - tného octa
- 400 gramov cukru kryštál
- 70 gramov soli
- 1 polievková lyžica celého čierneho korenia
- na 1 zaváraninový pohár o objeme 720 ml:
- 1 čerstvá guľatá feferonka
- 3 bobkové listy
- 1 lyžička borkén
- 1 lyžička kyselina citrónová
-
Odstránime z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojíme ju na štvrtiny, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké prúžky nožom alebo nastrúhame robotom či ručne, pokrájanú kapustu dáme do väčšej nádoby.
-
Pridáme na tenké mesiačiky pokrájanú cibuľu, nasledujú uhorky, ktoré neošúpeme, len odkrojíme oba konce, umyjeme a nastrúhame na tenké plátky na strúhadle na uhorky.
-
Na tom istom strúhadle nastrúhame na tenké plátky očistenú a umytú čerstvú mrkvu. Napokon pridáme čerstvé papriky, ktoré zbavíme jadrovníka, semienok a žiliek, umyjeme, necháme dobre odkvapkať z vody a pokrájame na tenké prúžky, použijeme rôznofarebné papriky a pridáme aj čerstvú červenú kápiu pokrájanú na tenké prúžky.
-
Do misky dáme cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko spolu dobre premiešame a pridáme k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešame Prilejeme ocot, vodu nepridávame, zelenina pustí tekutiny dosť, všetko spolu znovu poriadne premiešame rukami, necháme odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute.
-
Po tejto dobe pripravenú zmes poriadne natlačíme do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a dolejeme až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov.
-
Poháre uzavrieme vysterilizovanými suchými viečkami a presvedčíme sa, či dobre držia všetky. Viečka zatláčame na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so závitmi a s viečkami na závity. Naplnené a uzavreté poháre neotáčame hore dnom a netreba ich ani sterilizovať.
Z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, bez akejkoľvek ujmy, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma 🙂 Do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom a ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť. Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.