Jablkové palacinky s tvarohom
Jeseň je ideálne ročné obdobie na prípravu jablkových jedál.
Ingrediencie
- 350 ml mlieko
- 200 g hladká múka môže byť polovička špaldovej alebo celozrnnej
- 3 vajcia
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- 4 veľké jablká
- 1 m äkký jemný tvaroh
- vanilkový cukor
- práškový cukor – podľa chuti
- menší strapec hrozna alebo vopred namočené hrozienka
Inštrukcie
-
Jablká dobre umyjeme, nakrájame na štvrtiny, vyrežeme jadrovník. Dve jablká ošúpeme, na dvoch môžeme nechať šupu (obsahuje vlákninu a vitamíny).
-
Do mixéra dáme mlieko, 2 vajcia, bielok z tretieho, múku, 2 neošúpané jablká, štipku soli a dobre rozmixujeme. (Ak nemáme mixér, tak jablká nastrúhame a všetko dobre zmiešame.)
-
Vznikne nám polotekuté palacinkové cesto - ak je príliš riedke, pridáme múku, ak je husté, pridáme mlieko. Upečieme palacinky.
-
Dve ošúpané jablká nastrúhame. Hrozno umyjeme, očistíme a bobule rozkrojíme na polovičky (prípadne odstránime kôstky).
-
Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým cukrom a dosladíme podľa chuti práškovým cukrom.
-
Palacinky na polovičke natrieme tvarohom, posypeme nastrúhanými jablkami, hroznom, preložíme alebo zrolujeme. Keďže v tvarohu je surový žĺtok, môžeme ich na chvíľku nechať zapiecť v rúre.