Jablkové palacinky s tvarohom
Jeseň je ideálne ročné obdobie na prípravu jablkových jedál.
Ingrediencie
  • 350 ml mlieko
  • 200 g hladká múka môže byť polovička špaldovej alebo celozrnnej
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • 4 veľké jablká
  • 1 m äkký jemný tvaroh
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor – podľa chuti
  • menší strapec hrozna alebo vopred namočené hrozienka
Inštrukcie
  1. Jablká dobre umyjeme, nakrájame na štvrtiny, vyrežeme jadrovník. Dve jablká ošúpeme, na dvoch môžeme nechať šupu (obsahuje vlákninu a vitamíny).
  2. Do mixéra dáme mlieko, 2 vajcia, bielok z tretieho, múku, 2 neošúpané jablká, štipku soli a dobre rozmixujeme. (Ak nemáme mixér, tak jablká nastrúhame a všetko dobre zmiešame.)
  3. Vznikne nám polotekuté palacinkové cesto - ak je príliš riedke, pridáme múku, ak je husté, pridáme mlieko. Upečieme palacinky.
  4. Dve ošúpané jablká nastrúhame. Hrozno umyjeme, očistíme a bobule rozkrojíme na polovičky (prípadne odstránime kôstky).
  5. Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým cukrom a dosladíme podľa chuti práškovým cukrom.
  6. Palacinky na polovičke natrieme tvarohom, posypeme nastrúhanými jablkami, hroznom, preložíme alebo zrolujeme. Keďže v tvarohu je surový žĺtok, môžeme ich na chvíľku nechať zapiecť v rúre.