Zemiakové pirohy s bryndzou
Tradičný pokrm, ktorý napriek času nestratil na atraktivite. Lesk a sláva tohoto pokrmu sa znovu vracia.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 450 g zemiakov
- 350 g hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- Na plnku:
- 150 g zemiakov
- 200 g bryndze
- 1-2 PL nasekaného kôpru alebo pažítky
- 1 opražená cibuľa
- 100 g bryndze na vrch + opražená slanina
Inštrukcie
-
Všetky zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a pretlačíme. 150 gramov odložíme do plnky a zvyšok je na cesto. K zemiakom na cesto pridáme múku, vajíčka a štipku soli.
-
Suroviny na plnku dôkladne vymiešame.
-
Cesto vyvaľkáme na tenký plát, vykrajujeme takou šikovnou pomôckou na pirohy kruhy a doprostred umiestníme plnku. Pirohy zatvoríme touto pomôckou. Aby sa lepšie zalepili, môžeme po kraji prejsť mokrým prstom.
-
Hotové pirohy dáme variť do vriacej vody (inak sa neuvaria) na cca 5 minút (kým vyplávajú na hladinu). Vyberieme a na horúce pirohy dáme bryndzu (brydza sa mierne roztaví a vytvorí hniezda intenzívnej syrovej chute).
-
Kto chce mať na vrchu bryndzu skôr v stave "omáčky", môže do nej pridať toľko isto kyslej smotany a až potom dať na pirohy. Vrch posypeme opečenou slaninkou. MŇAM.
Poznámky k receptu
A teraz BONUS: Ak si chceme pripraviť polotovar (mrazené pirohy), tak po uzavretí pirohov ich nedáme variť, ale ich necháme aspoň hodinku obschnúť a dáme v jednej vrstve zmraziť. Takto zamrazené pirohy dáme variť do vriacej vody priamo z mrazničky. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že rozoznáte rozdiel od čerstvých. Niektoré potraviny sa dajú zamraziť a nestratia na kvalite a pirohy medzi ne patria. Dobrú chuť.