Zemiakové pirohy s bryndzou
Tradičný pokrm, ktorý napriek času nestratil na atraktivite. Lesk a sláva tohoto pokrmu sa znovu vracia.
Ingrediencie
  • Na cesto:
  • 450 g zemiakov
  • 350 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • Na plnku:
  • 150 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 1-2 PL nasekaného kôpru alebo pažítky
  • 1 opražená cibuľa
  • 100 g bryndze na vrch + opražená slanina
Inštrukcie
  1. Všetky zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a pretlačíme. 150 gramov odložíme do plnky a zvyšok je na cesto. K zemiakom na cesto pridáme múku, vajíčka a štipku soli.
  2. Suroviny na plnku dôkladne vymiešame.
  3. Cesto vyvaľkáme na tenký plát, vykrajujeme takou šikovnou pomôckou na pirohy kruhy a doprostred umiestníme plnku. Pirohy zatvoríme touto pomôckou. Aby sa lepšie zalepili, môžeme po kraji prejsť mokrým prstom.
  4. Hotové pirohy dáme variť do vriacej vody (inak sa neuvaria) na cca 5 minút (kým vyplávajú na hladinu). Vyberieme a na horúce pirohy dáme bryndzu (brydza sa mierne roztaví a vytvorí hniezda intenzívnej syrovej chute).
  5. Kto chce mať na vrchu bryndzu skôr v stave "omáčky", môže do nej pridať toľko isto kyslej smotany a až potom dať na pirohy. Vrch posypeme opečenou slaninkou. MŇAM.
Poznámky k receptu

A teraz BONUS: Ak si chceme pripraviť polotovar (mrazené pirohy), tak po uzavretí pirohov ich nedáme variť, ale ich necháme aspoň hodinku obschnúť a dáme v jednej vrstve zmraziť. Takto zamrazené pirohy dáme variť do vriacej vody priamo z mrazničky. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že rozoznáte rozdiel od čerstvých. Niektoré potraviny sa dajú zamraziť a nestratia na kvalite a pirohy medzi ne patria. Dobrú chuť.