Bryndzové pirohy so smotanou
Tradičné slovenské ľudové jedlo
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 50 g krupice
- 150 g hrubej múky
- 50 g hladkej múky
- 1 žĺtok
- 100 g bryndze
- 1/2 lyžičky vegety
- petržlenovú vňať
- soľ
- Na vrch:
- slanina
- kyslá smotana
- 1 cibuľa
Inštrukcie
-
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.
-
Ošúpeme a pretlačíme.
-
Odoberieme 2-3 polievkové lyžice do plnky, ostatné zemiaky posolíme, zmiešame s krupicou, hrubou múkou, polovicou žĺtka a na doske pomúčenej hladkou múkou vypracujeme.
-
Vyvaľkáme, pokrájame na štvorce alebo povykrajujeme kolieska a plníme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním bryndze, 1/2 žĺtka, petržlenovej vňate, vegety a zemiakov. Uvaríme vo vriacej vode s troškou soli a oleja.
-
Podávame poliate smotanou a s vyškvarenou slaninou a opečenou cibuľkou.