Bryndzové pirohy so smotanou
Tradičné slovenské ľudové jedlo
Ingrediencie
  • 500 g zemiakov
  • 50 g krupice
  • 150 g hrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 100 g bryndze
  • 1/2 lyžičky vegety
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • Na vrch:
  • slanina
  • kyslá smotana
  • 1 cibuľa
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.
  2. Ošúpeme a pretlačíme.
  3. Odoberieme 2-3 polievkové lyžice do plnky, ostatné zemiaky posolíme, zmiešame s krupicou, hrubou múkou, polovicou žĺtka a na doske pomúčenej hladkou múkou vypracujeme.
  4. Vyvaľkáme, pokrájame na štvorce alebo povykrajujeme kolieska a plníme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním bryndze, 1/2 žĺtka, petržlenovej vňate, vegety a zemiakov. Uvaríme vo vriacej vode s troškou soli a oleja.
  5. Podávame poliate smotanou a s vyškvarenou slaninou a opečenou cibuľkou.