
Pohánkové rizoto
Pohánka je nutrične a dieteticky hodnotná, ľahko stráviteľná, s obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo, predovšetkým vďaka rutinu, ktorý zvyšuje pružnosť krvných kapilár.
Ingrediencie
- 1 šálka pohánky pohánkové krúpy
- 1,5 šálky vody
- 1/4 ČL soli
- 1 väčšia cibuľa
- sušené huby alebo 250 g čerstvých šampiňónov
- 1 kuracie prsia nemusia byť – pre tých, čo nie sú vegetariáni
- 2 strúčky cesnaku
- 250 g čerstvej miešanej zeleniny mrazenej, hrášok, mrkva, kukurica, paprika...
- bylinková soľ alebo vegeta
- sójová omáčka
- petržlen
- soľ
- korenie
Inštrukcie
-
Pohánku pred prípravou prepláchneme studenou vodou.
-
Na varenie používame 1,5 dielu vody na 1 diel pohánky. Nikdy nezlievame, aby nedošlo k strate rutinu. Varíme 2-3 minúty a 30 minút necháme stáť. Nemiešame.
-
Je dobré pripraviť si pohánku niekoľko hodín dopredu, príp. už večer predtým, pretože potrebuje viac času aby nabobtnala, čoho nedosiahneme ani predlžovaním varu.
-
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, na nej orestujeme na rezance nakrájané kuracie prsia, pridáme predom namočené sušené huby, alebo na plátky nakrájané šampiňóny, okoreníme, podlejeme trochou vody (vývaru) a mierne podusíme.
-
Pridáme zeleninu, cesnak a spolu varíme až sú zelenina i huby mäkké. Potom pridáme trochu sójovej omáčky, bylinkovej soli, korenie, zamiešame vychladnuté krúpy a nakrájený čerstvý petržlen. Spoločne všetko necháme na miernom sporáku dobre prehriať, prípadne ešte dochutíme.
-
Podávame posypané strúhaným syrom. Môžeme tiež zapiecť v rúre.
-
Ako príloha je vhodná sterilizovaná uhorka nebo šalát z čerstvej zeleniny.