Francúzske zemiaky
Napriek názvu - slovenská klasika - zapekané zemiaky prekladané vajcami a údeninou
Ingrediencie
  • 1000 g v šupe uvarených zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 400 g slovenskej točenej salámy alebo mäkkej klobásy
  • 150 g údeného mäsa
  • 3 vajcia natvrdo
  • 400 ml kyslej smotany
  • 140 ml šľahačkovej smotany alebo 10%-nej smotany do kávy
  • 2 surové vajcia
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • masť a strúhanka na vysypanie pekáča
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pokrájame na kolieska.
  2. Cibuľu nakrájame a opečieme na masti. Smotany zmiešame dokopy s dvomi surovými vajcami.
  3. Ostatné vajcia uvaríme natvrdo. Mäso pokrájame na kocky, salámu (klobásu) na kolieska.
  4. Jednotlivé zložky navrstvíme na pekáč vopred vymastený a vysypaný strúhankou.
  5. Naspodok dáme smotanu, cibuľu, zemiaky, posolíme, kolieska salámy a mäsa, vajíčok, pokoreníme, zalejeme smotanou, ďalej zemiaky, posolíme, kolieska salámy, vajíčok, pokoreníme, zalejeme smotanou, na vrch dáme zemiaky, posolíme a zalejeme zvyšnou smotanou.
  6. Prikryjeme alobalom, popicháme a pečieme cca 45 minút. Potom odokryjeme a zapekáme ešte 15 minút bez alobalu.
  7. Môžeme pripraviť aj v jenskej mise - vtedy prikryjeme pokrievkou.