Francúzske zemiaky
Napriek názvu - slovenská klasika - zapekané zemiaky prekladané vajcami a údeninou
Ingrediencie
- 1000 g v šupe uvarených zemiakov
- 1 veľká cibuľa
- 400 g slovenskej točenej salámy alebo mäkkej klobásy
- 150 g údeného mäsa
- 3 vajcia natvrdo
- 400 ml kyslej smotany
- 140 ml šľahačkovej smotany alebo 10%-nej smotany do kávy
- 2 surové vajcia
- mleté čierne korenie
- soľ
- masť a strúhanka na vysypanie pekáča
Inštrukcie
-
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pokrájame na kolieska.
-
Cibuľu nakrájame a opečieme na masti. Smotany zmiešame dokopy s dvomi surovými vajcami.
-
Ostatné vajcia uvaríme natvrdo. Mäso pokrájame na kocky, salámu (klobásu) na kolieska.
-
Jednotlivé zložky navrstvíme na pekáč vopred vymastený a vysypaný strúhankou.
-
Naspodok dáme smotanu, cibuľu, zemiaky, posolíme, kolieska salámy a mäsa, vajíčok, pokoreníme, zalejeme smotanou, ďalej zemiaky, posolíme, kolieska salámy, vajíčok, pokoreníme, zalejeme smotanou, na vrch dáme zemiaky, posolíme a zalejeme zvyšnou smotanou.
-
Prikryjeme alobalom, popicháme a pečieme cca 45 minút. Potom odokryjeme a zapekáme ešte 15 minút bez alobalu.
-
Môžeme pripraviť aj v jenskej mise - vtedy prikryjeme pokrievkou.