Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny so syrom, šunkou, kuracím mäsom alebo zeleninou
Ingrediencie
  • 250 g surových cestovín – napr. špirály
  • 100 g tvrdý syr - nastrúhaný
  • 50 g šunky - nakrájanej
  • 150 g šampiňóny – očistené a nakrájané na plátky
  • 150 g kuracie prsia – nakrájané na rezance môžeme nahradiť 200 g dusenej zeleniny
  • 1 cibuľa – očistená a nadrobno nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku - očistené a nadrobno nasekané
  • 1 na tvrdo uvarené vajce – nakrájané na kolieska
  • 2 PL olej
  • 3 vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • 250 g smotany na varenie
  • 400 ml vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky vegety
  • štipka mletého korenia
  • štipka mletej papriky
  • 6 plátkov syra na vrch
  • maslo a strúhanka na vymazanie misky
  • zapekacia miska z jenského skla – objem aspoň 1 5 l
Inštrukcie
  1. Na panvici na oleji osmažíme cibuľku, pridáme cesnak. Na to dáme mäso, trošku posolíme, opečieme a vyberieme.
  2. Na panvicu dáme šampiňóny, trošku posolíme a udusíme ich podliate 1/2 dl vody.
  3. Vajcia vyšlaháme so smotanou, soľou a koreninami, pridáme zvyšnú vodu – toto je omáčka.
  4. Cestoviny nevaríme! Zapekaciu misku nahrubo vymastíme, vysypeme strúhankou, naukladáme tretinu surových neuvarených cestovín, zasypeme polovicou nastrúhaného syra, na to naukladáme mäso a na kolieska nakrájané vajíčko.
  5. Zalejeme tretinou omáčky.
  6. Znovu naukladáme 1/3 surových cestovín, zasypeme polovicou nastrúhaného syra, na to naukladáme šunku a šampiňóny, nalejeme omáčku, nasypeme zostávajúce cestoviny, nalejeme zvyšnú omáčku a nakoniec uložíme na vrch plátky syra.
  7. Omáčky musí byť toľko, aby boli cestoviny celé zaliate – ak nie sú, tak prilejeme ešte trochu mlieka.
  8. Pečieme prikryté 30 min. na 200°C, potom odokryjeme a dopekáme asi 15 min. na 175°C až kým to nie je v strede misky na dotyk tuhé. Cestoviny do seba naberú tekutiny z omáčky a ich objem sa zväčší.
  9. Podávame s uhorkou.