Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny so syrom, šunkou, kuracím mäsom alebo zeleninou
Ingrediencie
- 250 g surových cestovín – napr. špirály
- 100 g tvrdý syr - nastrúhaný
- 50 g šunky - nakrájanej
- 150 g šampiňóny – očistené a nakrájané na plátky
- 150 g kuracie prsia – nakrájané na rezance môžeme nahradiť 200 g dusenej zeleniny
- 1 cibuľa – očistená a nadrobno nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku - očistené a nadrobno nasekané
- 1 na tvrdo uvarené vajce – nakrájané na kolieska
- 2 PL olej
- 3 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 250 g smotany na varenie
- 400 ml vody
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky vegety
- štipka mletého korenia
- štipka mletej papriky
- 6 plátkov syra na vrch
- maslo a strúhanka na vymazanie misky
- zapekacia miska z jenského skla – objem aspoň 1 5 l
Inštrukcie
-
Na panvici na oleji osmažíme cibuľku, pridáme cesnak. Na to dáme mäso, trošku posolíme, opečieme a vyberieme.
-
Na panvicu dáme šampiňóny, trošku posolíme a udusíme ich podliate 1/2 dl vody.
-
Vajcia vyšlaháme so smotanou, soľou a koreninami, pridáme zvyšnú vodu – toto je omáčka.
-
Cestoviny nevaríme! Zapekaciu misku nahrubo vymastíme, vysypeme strúhankou, naukladáme tretinu surových neuvarených cestovín, zasypeme polovicou nastrúhaného syra, na to naukladáme mäso a na kolieska nakrájané vajíčko.
-
Zalejeme tretinou omáčky.
-
Znovu naukladáme 1/3 surových cestovín, zasypeme polovicou nastrúhaného syra, na to naukladáme šunku a šampiňóny, nalejeme omáčku, nasypeme zostávajúce cestoviny, nalejeme zvyšnú omáčku a nakoniec uložíme na vrch plátky syra.
-
Omáčky musí byť toľko, aby boli cestoviny celé zaliate – ak nie sú, tak prilejeme ešte trochu mlieka.
-
Pečieme prikryté 30 min. na 200°C, potom odokryjeme a dopekáme asi 15 min. na 175°C až kým to nie je v strede misky na dotyk tuhé. Cestoviny do seba naberú tekutiny z omáčky a ich objem sa zväčší.
-
Podávame s uhorkou.