Pečené buchty
Pečené buchty - či s tvarohom, lekvárom, makom alebo orechami, vždy sú fantastické
Ingrediencie
- 400 g polohrubej múky
- 100 g prášk. cukru
- 1/4 l mlieka
- soľ
- 100 g roztopeného margarínu
- 15 g kvasníc
- 1 vajce do cesta
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok na potretie
- olej na potretie
- cukor na posypanie
- TVAROHOVÁ PLNKA:
- 200 g tvarohu
- 1 vajce
- 60 g prášk. cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- citrónová šťava
- vopred namočené hrozienka
- MAKOVÁ PLNKA:
- 60 g prášk. cukru
- 1/2 dl vody
- 80 g maku
- citrónová kôra
- vopred namočené hrozienka
- ORECHOVÁ PLNKA:
- 60 g prášk. cukru
- 1/2 dl mlieka
- 80 g mletých orechov
- 1 ČL škorice
- vopred namočené hrozienka
- LEKVÁROVÁ PLNKA:
- hustý lekvár podľa chute
Inštrukcie
-
Z mlieka, kvasníc a trošky cukru urobíme kvások. Z múky, margarínu, vajca, prášk. cukru, kvásku a soli urobíme cesto. Na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.
-
Vyvaľkáme na tenko, nakrájame na štvorce, naplníme ľubovoľnou plnkou a vytvarujeme buchtičky. Buchtičky nakladáme do hlbokého pekáča tesne ku sebe tak, že na boku ich potrieme olejom, aby sa nezlepili.
-
Na vrchu ich potrieme žĺtkom, necháme asi 20 minút kysnúť a dáme upiecť na 180°C. Upečené posypeme cukrom a podávame s čajom.
-
Tvarohová plnka:
-
Všetky suroviny zmiešame. Keďže tvaroh po pridaní cukru zredne, tak treba buchtičky tvarovať tak, aby plnka nevytiekla (viď foto).
-
Maková plnka:
-
Vodu s cukrom dáme variť. Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme hrozienka.
-
Orechová plnka:
-
Mlieko s cukrom dáme variť. Do vriacho pridáme zomleté orechy a škoricu a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme hrozienka. Môžeme dochutiť rumom.