Pečené buchty
Pečené buchty - či s tvarohom, lekvárom, makom alebo orechami, vždy sú fantastické
Ingrediencie
  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g prášk. cukru
  • 1/4 l mlieka
  • soľ
  • 100 g roztopeného margarínu
  • 15 g kvasníc
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok na potretie
  • olej na potretie
  • cukor na posypanie
  • TVAROHOVÁ PLNKA:
  • 200 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 60 g prášk. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • citrónová šťava
  • vopred namočené hrozienka
  • MAKOVÁ PLNKA:
  • 60 g prášk. cukru
  • 1/2 dl vody
  • 80 g maku
  • citrónová kôra
  • vopred namočené hrozienka
  • ORECHOVÁ PLNKA:
  • 60 g prášk. cukru
  • 1/2 dl mlieka
  • 80 g mletých orechov
  • 1 ČL škorice
  • vopred namočené hrozienka
  • LEKVÁROVÁ PLNKA:
  • hustý lekvár podľa chute
Inštrukcie
  1. Z mlieka, kvasníc a trošky cukru urobíme kvások. Z múky, margarínu, vajca, prášk. cukru, kvásku a soli urobíme cesto. Na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.
  2. Vyvaľkáme na tenko, nakrájame na štvorce, naplníme ľubovoľnou plnkou a vytvarujeme buchtičky. Buchtičky nakladáme do hlbokého pekáča tesne ku sebe tak, že na boku ich potrieme olejom, aby sa nezlepili.
  3. Na vrchu ich potrieme žĺtkom, necháme asi 20 minút kysnúť a dáme upiecť na 180°C. Upečené posypeme cukrom a podávame s čajom.
  4. Tvarohová plnka:
  5. Všetky suroviny zmiešame. Keďže tvaroh po pridaní cukru zredne, tak treba buchtičky tvarovať tak, aby plnka nevytiekla (viď foto).
  6. Maková plnka:
  7. Vodu s cukrom dáme variť. Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme hrozienka.
  8. Orechová plnka:
  9. Mlieko s cukrom dáme variť. Do vriacho pridáme zomleté orechy a škoricu a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme hrozienka. Môžeme dochutiť rumom.