Ovocné guľky
Ovocné guľky zo zemiakového cesta - slivkové alebo marhuľové
Ingrediencie
  • 600 g zemiakov uvarených v šupe – očistené a pretlačené
  • 200 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL soli
  • 600 g menších marhúľ alebo sliviek
  • kockový cukor – toľko kociek koľko je ovocia
  • mletá škorica
  • 80 g maslo alebo masť
  • na posypanie mletý mak tvaroh alebo strúhanka
  • 80 g práškového cukru
Inštrukcie
  1. Marhule alebo slivky rozkrojíme tak, aby polovičky držali spolu, ale kôstka sa dala vybrať.
  2. Kôstku vyberieme a do ovocia vložíme kocku cukru a štipku škorice. Priklopíme naspäť, aby zostal zachovaný pôvodný tvar.
  3. Zo zemiakov, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
  4. Cesto rozdelíme na toľko kúskov, koľko je ovocia.
  5. Každý kúsok rozvaľkáme do oválneho tvaru, vložíme ovocie, poprekrývame ho zo všetkých strán tak, aby netrčalo a vytvarujeme guľku.
  6. Vo vriacej posolenej vode varíme guľky ešte asi 2 minúty po tom, ako vyplávajú na povrch.
  7. Potom ich povyberáme, polejeme maslom alebo masťou a zo všetkých strán dobre obalíme v posýpke (mletý mak s cukrom, tvaroh s cukrom alebo opražená strúhanka s cukrom).
  8. Polejeme zostávajúcim maslom a posypeme zostávajúcou posýpkou.
  9. Neuvarené guľky môžeme dať aj do fólie a do mrazničky – v zime sa hodia.
  10. Môžeme použiť aj kompótové ovocie, len z neho sa horšie tvarujú guľky.