Cisársky trhanec po mojom (moderne) - rakúska špecialita
Variácií na obľúbenú špecialitu cisára Františka Jozefa je viacej. Základ je spoločný, avšak plnka je moderná a použité sú súčasne dostupné suroviny, ktorých správne použitie nič nepokazí, ale výsledok rozhodne stojí za publikovanie.
Ingrediencie
- CESTO:
- - 4 vajcia žĺtky a bieky oddeliť,
- - 0 5 l mlieka,
- - 2 vanilínové cukre 2x20g,
- - 2 štipky soli
- - 80g masla
- - 200g hladkej múky
- - maslo na vymastenie plechu
- PLNKA:
- 250 g mascarpone
- 250 g hrudkovitý tvaroh môže byť aj odtučnený
- 2 PL sirup SUNQUICK lesná zmes
- 1 vanilkový cukor 20g
- DOZDOBENIE:
- na poliatie trošku javorového sirupu alebo medu
- mandarinky z konzervy ale nemusia byť
Inštrukcie
-
Žĺtky rozhabarkujeme v mlieku, pridáme soľ, cukor, rozpustené maslo a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta.
-
Hlbší (2-3 cm) plech potrieme maslom a vylejeme naň pripravené cesto (mali by sme dostať zhruba 1 cm tekutého cesta). Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 10 minút.
-
Po 10 minútach vyberieme (cesto začne chytať farbu), vareškou, alebo vidličkou pootáčame a pritom ho potrháme. Vrátime ho ešte na 10 minút do rúry a HOTOVO. Nedajte sa odradiť vzhľadom, je to klamanie telom :-).
-
PLNKA:
-
Všetky ingrediencie vymiešame a keď sa nám upečie cesto, zľahka zamiešame do neho plnku a na tanieri dozdobíme mandarínkami (alebo iným ovocím), polejeme javorovým sirupom, alebo medom a môžeme podávať.