Jablkovo-tvarohová žemľovka
Jablkovo-tvarohová žemľovka – pre milovníkov sladkých jedál
Ingrediencie
  • 400 g sendviča alebo 1 vianočka alebo 1/2 balíčka suchárov
  • 4 dl mlieka
  • soľ
  • 4 vajcia
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 250 g tvaroh
  • 20 g hrozienok – vopred namočiť
  • 750 g jabĺk môže byť aj iné ovocie, napr. slivky
  • mletá škorica
  • 80 g masla + maslo na vymazanie pekáča
  • 6 PL kryštálového cukru
Inštrukcie
  1. Sendvič alebo vianočku nakrájame na plátky. Mlieko vyšľaháme s jedným žĺtkom a troškou soli.
  2. Plátky sendviča/vianočky/sucháre do neho ponamáčame tak, aby ním nasiakli.
  3. Vysoký pekáč vymažeme maslom. Na spodok poukladáme polovičku nasiaknutých plátkov.
  4. Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, tromi žĺtkami, šťavou a kôrou z citróna a vyžmýkanými hrozienkami. Natrieme na plátky. Na to prídu nastrúhané jablká posypané škoricou a druhá polovica namočených plátkov.
  5. Na vrch dáme kúsky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  6. Keď je žemľovka skoro upečená, vyšľaháme bielka na sneh a pridáme do neho kryštálový cukor. Natrieme na vrch žemľovky a necháme zapiecť, kým sneh nezružovie.