Slivkové gule s tradičným zemiakovým cestom
Každý, kto má starú mamu, alebo babku určite pozná slivkové gule 🙂
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 750 g polohrubej múky
- 1 čl soli
- 2 PL kryšt cukru
- slivky čerstvé, mrazené, alebo sterilizované
- Posýpka 1:
- 1 PL masla
- 4-5 PL strúhanky
- 2 PL kryštálového cukru
- Posýpka 2:
- 4-5 PL mletého maku
- 2-3 PL krytálového cukru
- 100 g masla (rozpusteného
Inštrukcie
-
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme, nastrúhame najemno, pridáme múku, soľ a cukor a vypracujeme cesto.
-
Pomúčime podklad (kuchynskú linku, stôl, ...) rozdelíme na 2 bochníky a vyvaľkáme na cca 4-5 mm. Vyrežeme štvorčeky o rozmeroch cca 10*10 cm (ak máme menšie slivky, tak môže byť aj menšie) a do týchto štvorčekov zabalíme polku (alebo štvrťku) slivky.
-
Ak nie sú dosť sladké, môžeme pridať trošku cukru predtým, ako zabalíme. Hotové gule ešte pomúčime a čo vieme, že nezjeme, tak v jednej vrstve (na tanieri) dáme zamraziť a keď zamrznú, dáme do sáčku a vydržia v mrazničke v pohotovosti aj pol roka.
-
Hádžeme do vriacej vody rovno z mrazničky - nerozmrazujeme vopred.
-
Gule, ktoré sa chystáme zjesť nahádžeme do vriacej vody a varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch. Keď vyplávajú, varíme ešte minutku a povyberáme.
-
Posýpku si dáme podľa vlastnej chute. Buď strúhankovú (na masle opražiť strúhanku a na konci pridať cukor a posypať), alebo makovou (mletý mak pomiešať s cukrom, nasypať na gule a poliať roztopeným maslom).
-
Dobrú chuť.